Українська хода в польському Перемишлі відбулася без інцидентів

909023392a179a03cc34a6bc90a89eb0 (1)

Із нагоди відзначення Свята української національної пам’яті, 23 червня, у м. Перемишль (Польща) делегації з Львівщини, Івано-Франківщини та Тернопільщини вшанували загиблих воїнів УГА і УНР.

Перед цим відбулася Свята Літургія в греко-католицькому кафедральному соборі Св. Івана Хрестителя.

Потім патріотична колона урочисто пройшла вулицями Перемишля до Українського військового цвинтаря (с. Пикуличі). Тут у групових могилах поховано орієнтовно понад дві тисячі полонених та інтернованих вояків і старшин УГА, Армії УНР, у двох братніх могилах спочиває 47 українських патріотів, вояків і старшин УПА.

Далі присутні поклали квіти та вінки до центрального хреста і спільно виконали Державний Гімн України.

Довідково:

1918 року на території колишніх австрійських казарм у селі Пикуличі польська влада влаштувала табір для полонених вояків УГА та інтернованих українців. У 1920-21 роках він став місцем інтернування вояків армії УНР, переважно 1-ї Запорізької дивізії. Наприкінці 1919-го року у таборі перебувало 2 978 полонених та інтернованих. Після масових епідемій дизентерії та тифу в таборі у1919-1921 роках померло 2 000 українців.

Під час панування комуністичного режиму у Польщі територію цвинтаря перетворили на сміттєзвалище, а 1960-го року знищили металевий хрест.

Відновила цвинтар 1990 р. українська громада Перемишля. Встановлено копію знищеного металевого хреста. Тоді ж відновилася традиція походів української громади від катедрального собору УГКЦ до військового цвинтаря у Пікуличах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: