В Україні не існує системи моніторингу зсувонебезпечних зон, — науковець

zak4-90745f7c9c83c10bf2462614808ec5d5-696x384 (1)

У Карпатах більше ніж 3 тисячі зсувних ділянок і близько 400 селенебезпечних басейнів.

Про це ІА Дивись.info повідомила професор Київського національного університет імені Тараса Шевченка, доктор геологічних наук Олена Іванік.

За її словами, активізація зсувів щороку призводить до величезних наслідків — руйнування будинків, транспортних шляхів та пошкодження газопроводів.

«Все це завдяки сумнівній діяльності, однак, на жаль, на сьогодні в Україні не існує одиночної системи моніторингу зсувних селевих процесів, яка б допомогла спрогнозувати виникнення цих явищ та проводила постійне спостереження за зсувунебезпечними ділянками. Цим має займатися державна служба геології та надр України», - повідомила Олена Іванік.

Олена Іванік зазначила, що зараз британська екологічна служба приводить моделювання зсувної небезпеки та демонструє ряд обладнання з вивчення зсувунебезезпечних ділянок, в Україні натомість цей напрямок слабо розвивається.

Небезпечні зони України

Якщо у будинку тріщина – це означає, що існує загроза зсуву. Саме по собі це явище в земній корі може готуватися роками, а потім відбутися миттєво. По Україні найбільш зсувонебезпечні райони – це, перш за все, Закарпаття. Один з таких зсувів стався в селі Кольчино, який виник 10 травня 2018 року і спричинив катастрофічні руйнування. Одним з джерел цієї аварії є людська діяльність: генерація величезних банків-коридорів у кар'єрі на верхній частині пагорба над житловими будинками.

Також село Абранка, Воловецького району, яке постійно страждає від селевих потоків . Ці потоки непередбачувані і мають високу швидкість від 2 до 10 м / с. Потоки мають високий вміст твердої маси матеріалу. Масові переміщення викликали великі людські та економічні втрати. Зростаюча зайнятість людей привабливими гірськими районами протягом останніх десятиліть збільшила необхідність кращого розуміння процесів потоку сміття та передбачення їх формування.

А також південне узбережжя Криму та деякі окремі міста. Зокрема і столиця. У Києві зсуви можуть бути в історичних місцях – біля Володимирської гірки, Маріїнського палацу та Києво-Печерської Лаври.

Поради ДСНС

Що робити під час зсуву:

  • зберігайте спокій, уникайте паніки;
  • підготуйтесь до евакуації, з'ясуйте у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування місце збору мешканців для евакуації;
  • при наявності часу та незначній швидкості руху зсуву (декілька метрів на місяць): вивозьте своє майно у раніше намічене місце та відключіть всі мережі постачання, щільно закрийте вікна, двері, горищні люки і вентиляційні отвори, шиби захистіть віконницями або щитами;
  • терміново евакуюйтеся у безпечне місце при швидкості руху зсуву понад 0,5-1 метра на добу;
  • попередьте сусідів, надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку, вони підлягають евакуації в першу чергу;
  • візьміть документи та зберіть цінні і необхідні речі, запас продуктів харчування на декілька днів, ліки, кишеньковий ліхтарик та радіоприймач на батарейках;
  • від'єднайте електроприлади від електромережі, вимкніть газ та систему нагрівання, загасіть вогонь у печах;
  • не користуйтесь ліфтом, його може заклинити від перекосу будинку.

Що робити після зсуву:

  • зберігайте спокій, оцініть ситуацію;
  • допоможіть постраждалим, викличте медичну допомогу для тих, хто її потребує;
  • допоможіть рятувальникам у відкопуванні та визволення постраждалих із завалів;
  • переконайтесь, що ваше житло не отримало ушкоджень, будьте дуже обережні, може статися раптове обвалення;
  • перевірте зовнішнім оглядом стан мереж електро-, газо- та водопостачання;
  • перевірте чи немає загрози пожежі. Не користуйтеся відкритим вогнем, освітленням, нагрівальними приладами, газовими плитами і не вмикайте їх до того часу, доки не будете впевнені, що немає витоку газу;
  • з'ясуйте у місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, які відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: