У Львові назвали причини введення в обіг банкноти номіналом у тисячу гривень

image (34)

Цьогоріч Національний банк України робить два серйозні кроки, аби впорядкувати банкнотно-монетний ряд.

Про це у вівторок, 25 червня, під час брифінгу повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, передає ІА Дивись.info.

«Вже цього року ми робимо два серйозні кроки для того, аби впорядкувати банкнотно-монетний ряд. Перший крок — монети 1, 2, та 5 копійок будуть вилучені з обігу. Розрахунки з ними проводити можна до 1 жовтня поточного року, після чого вони перестануть бути платіжним засобом. Протягом року, з моменту вилучення, їх можна буде до жовтня 2020 року здати і обміняти в будь-якому банку України. Також упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу до вересня 2022 року – у Нацбанку, Ощадбанку, ПриватБанку та банку Райффайзенбанк Аваль», - розповідає Катерина Рожкова.

За її словами, далі поступово з обігу буде вилучатися монета — 25 копійок, проте вона не втратить своєї властивості, як платіжний засіб, тобто нею можна буде розраховуватися.

«Другий крок — з 25 жовтня буде введено банкнота номіналом у тисячу гривень. У результаті банкнотно-монетний ряд буде складатися з 12 номіналів», - додала Рожкова.

Вона зазначила, що ключові причини та переваги введення в обіг банкноти номіналом у тисячу гривень – це зручність для користувачів, економічна доцільність та економія для держави та бізнесу.

«Останнього разу Нацбанк уводив в обіг новий номінал 13 років тому — у 2006 році. Це була банкнота у 500 гривень. Тоді середньомісячна зарплатня становила близько 1 тисячі гривень і розмінювалася двома банктотами. Станом на сьогодні доходи зросли, середньомісячна зарплатня становить 9 тисяч гривень. Як наслідок, стало більше грошей у гаманцях, а обсяг готівки в обігу зріс більш ніж уп'ятеро. Також наявність банкноти номіналом 1000 гривень дасть можливість економити на транспортуванні і зберіганні банкнот», - пояснює Рожкова.

Заступник директора департаменту грошового обігу НБУ Оксана Галиць розповіла, що нова банкнота поєднала у собі провідні технології дизайну і захисту, а за дизайном ця банкнота наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні – оновлені 20, 100 та 500 гривень.

Банкнота має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту:

  • «віконна» захисна стрічка – частково введена в товщу паперу полімерна стрічка, що має відповідний колір (пурпурний) та яскраво виражений комбінований оптично-змінний ефект. Стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. При зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінематичний ефект – змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки;
  • оптично-змінний елемент SPARK, що має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи кольорів (від золотистого кольору до нефритового).

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: