У Львові обрали найкращого читця поезії серед незрячих

brayl
Фото ілюстративне.

24 червня у спецбібліотеці ім. Т. Г. Шевченка відбувся конкурс декламаторів – «Українська писемність шрифтом Брайля».

У ньому взяло участь 14 учасників, які є членами львівської організації «Українського товариства незрячих». Темою для декламацій обрали творчість Тараса Шевченка та Лесі Українки.

«Я вирішила продекламувати саме поезію Лесі Українки, бо вона мені дуже близька за духом. У її творах завжди закладена  глибока філософія.  Хоча роль Міріам з «Одержимої» виявилася для мене не такою вже й простою. Декламувати вдома – це одне, але тут треба додати барв, щоб зацікавити слухача. Та, загалом, це був дуже корисний досвід для мене. Маю над чим працювати далі», – ділиться своїми враженнями від конкурсу Оксана Бабій, одна із учасниць.

Старання декламаторів високо оцінили журі. Цьогоріч до його складу увійшли Наталія Лісова – акторка Національного академічного драматичного театру ім. Марії Заньковецької, Олена Крилова – акторка Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва та Олена Кутня – філолог, у минулому вчитель, член «Українського товариства незрячих». Кажуть, що оцінювали учасників передусім за те чи  відчували жанр, вміло тримали увагу слухача та чи проживали свою історію, або ж подавали її ніби збоку.

«Я приємно здивована й отримала щире задоволення слухати людей, які справді знають, про що говорять. Це велика сміливість для них розкритися, розповісти навіть вибором поезії щось сокровенне, про себе. Достойно виступили всі: і ті, хто прочитав чотири строфи, і ті, хто прочитав цілі поеми. Кожен із них є переможцем. Я поважаю їх за ту силу і волю, яку вони проявили. Не сподівалася, що учасники підготуються так професійно», - розповідає Олена Крилова.

За результатами конкурсу переможницею стала Любов Іванів – у минулому вчителька української мови та літератури спеціалізованої школи-інтернату №100. Вона вразила чуттєвим, з любов’ю і ніжістю прочитаним листом-сповіддю Лесі Українки «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами…» Відповідно, друге і третє місця посіли Оксана Бабій – домогосподиня та Тарас Дороцький – учасник капели бандуристів «Карпати».  Переможців привітали гучними оплесками і нагородили подарунками – парасольками. Такі ж призи потім вручили й усім іншим учасникам.

«Українська писемність шрифтом Брайля»  – це вже четвертий конкурс, який провело «Українське товариство незрячих» цьогоріч. Окрім декламування віршів, незрячі мешканці міста взяли участь у написанні диктанту, конкурсі «Галицька господиня», де учасниці могли продемонструвати свої кулінарні здібності. До того ж, було встановлено рекорд України із 12-годинного читання поезії Тараса Шевченка шрифтом Брайля.

«Ми даємо можливість незрячим показати себе, зрозуміти, що  їх хочуть слухати. Це спілкування особливо важливе для людей, які вже не так часто покидають стіни свого дому. Хтось вміє читати шрифтом Брайля, хтось декламує, інший виражає себе в художній самодіяльності чи готує. Вони розкривають свої таланти і з кожним роком лише удосконалюються»,  – говорить  керівник Львівського осередку «Українського товариства сліпих» Любов Куруруза, яка цьогоріч також взяла участь у конкурсі.

6 липня члени організації «Українського товариства сліпих» планують встановити ще один рекорд України – підкорити Говерлу найбільшою до цього часу групою незрячих.

Вікторія КАПУСТИНСЬКА

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: