ПАРЄ розгляне оскарження повноважень РФ

A779232D-6390-42B8-A007-BCF9607ECE17-648-000000D005A285B3

Парламентська асамблея Ради Європи у середу, 26 червня, розгляне оскарження повноважень російської делегації.

Напередодні ПАРЄ ухвалила рішення, яке дозволило повернутись російській делегації до Асамблеї після 5 років санкцій. Як повідомила «Європейська правда», рішення за оскарженнями ПАРЄ має ухвалити також сьогодні, вдень 26 червня.

Раніше група депутатів оскаржила повноваження російської делегації одразу за двома процедурами. Оскарження повноважень за змістовними підставами відбулося за пропозиції грузинської делегатки Ніно Гогадзе і його підтримали близько півсотні депутатів.

Окремо голова української делегації Володимир Ар’єв оскаржив повноваження росіян на процедурних підставах, ґрунтуючись на тому, що у складі російської делегації є депутати, обрані по багатомандатному округу, включаючи голоси мешканців українського Криму, і обрання цих людей до Держдуми є сумнівним.

Саму резолюцію ПАРЄ оскаржити не можна.

Нагадаємо, члени ПАРЄ проголосували за рішення, яке дозволяє повернення російської делегації до асамблеї попри санкції.

25 червня російську делегацію «запросили до роботи» в ПАРЄ. Українська делегація припинила роботу на сесії ПАРЄ після повернення Росії.

Згодом група членів ПАРЄ подала оскарження повернення російської делегації. Представники Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Туреччини, Ісландії, Кіпру та Азербайджану в повному складі підтримали повернення Росії до ПАРЄ.

Українська делегація допускає призупинення участі в ПАРЄ через повернення Росії.

Парламентська асамблея Ради Європи наклала на Росію санкції у квітні 2014 року через анексію Криму та війну на Донбасі, таким чином позбавивши росіян права голосу. Через це російська делегація припинила участь у роботі ПАРЄ. Також Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що розчарований рішенням ПАРЄ затвердити без обмежень повноваження делегації РФ. За словами Зеленського, минулого тижня він «особисто обговорював це питання з президентом Франції та з федеральним канцлером Німеччини. Намагався переконати пана Макрона та пані Меркель, що повернення російської делегації до ПАРЄ можливе лише після того, як Росія виконає принципові вимоги Асамблеї. Шкода, що наші європейські партнери нас не почули та вчинили інакше».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: