Українці потрібні Путіну для будівництва його мегапроекту «русский мир», — В’ятрович

467941

Сьогодні дуже високий ризик реваншу проросійських сил, які ставлять собі на меті скасування, зокрема, закону про декомунізацію. Перші ознаки такого реваншу – перейменування проспекту Григоренка на маршала Жукова у Харкові, а також проспектів Шухевича та Бандери — на Ватутіна і Московський в Києві.

Таку думку у Львові висловив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«Питання, очевидно, стосується не тільки конкретних топонімів, тобто перейменованих  у столиці України, в Києві, проспектів, воно значно ширше, йдеться про гуманітарну політику, можливий проросійський реванш», – каже Володимир В’ятрович.

Він зазначив, що за останні 5 років, починаючи з Майдану 2014 року, Україна зробила дуже багато у контексті зміцнення національної ідентичності.

«Відкрито архіви КДБ, змінено навчальні курси в підручниках історії, змінено підходи у питання, пов’язаних із Другою світовою війною. Запроваджено 8 травня як День пам’яті і примирення, запроваджено 14 жовтня як День захисника України, замість 23 лютого. Взагалі в країні відбулися дуже серйозні дискусії і продовжуються довкола українського минулого, відбувається масштабне і вельми помітне руйнування радянських та російських міфів про українське минуле. Це стало можливим і динамізувалося якраз на фоні війни Росії проти України. Між цими подіями є безпосередній зв’язок. Війна, яка зараз відбувається, – це війна не стільки і не тільки за територію України, це війна за ідентичність і за душі українців. Тому що насправді для Путіна важливо мати на своєму боці не тільки українські території, а й українці, які йому потрібні як ті, хто має будувати його мегапроект «русский мир». Через це, крім бойових дій, відбуваються дуже активні атаки на інформаційному полі і в інформаційній війні. Тому питання історії посідає одне з ключових місць. Відповідно, ті процеси, які відбуваються чотири роки, з моменту ухвалення законів про декомунізацію, вони, очевидно, зачіпають Росію», – сказав Володимир В’ятрович.

Директор УІНП зазначив, що Україна тільки на 25-му році незалежності зробила те, що розвинені і ефективні посткомуністичні держави Східної Європи зробили після падіння комунізму наприкінці 80-их – на початку 90-их рр.

«Тож Україна почала активно наздоганяти ці країни у процесах подолання комуністичної тоталітарної спадщини, і це, очевидно, автоматично віддаляє нас від Росії. Тому для Росії процеси декомунізації, демонтажу пам’ятників комуністичним вождям, перейменування топонімів дуже болючі. Росія намагається взяти реванш. Чому реванш став можливий зараз? Тому що ми отримали зміну влади, тому що до влади прийшов новобраний президент Зеленський, який абсолютно під час своєї виборчої кампанії намагався не артикулювати жодних питань, пов’язаних із політикою національної пам’яті, з гуманітарною політикою. Йому вдалося саме за рахунок такого мовчання виграти вибори, тому що частина виборців, які голосували за нього, передбачали, що він буде підтримувати національну культуру. Інші, які голосували за нього, бачили у ньому представника милого їм «русского мира». Але зараз Зеленський став президентом і він не має права відмовчуватися, він немає права стояти осторонь усіх цих процесів. Те, що відбувається зараз, ми можемо назвати злочинною бездіяльністю. Те, що ми від нього досі не чуємо якихось чітких сигналів щодо того якою буде його гуманітарна політика, провокує проросійські сили на спроби реваншу», – заявив В’ятрович.

І додав, що перейменування проспекту Григоренка у Харкові на проспект Жукова дуже символічно.

«Генерала Григоренка – учасника Другої світової війни, який тим не менше знайшов у собі силу, щоб постати проти радянської влади і стати на захист кримських татарів, міняють на кривавого маршала Жукова, який був одним із поплічників Сталіна. Натомість Київський окружний суд скасовує рішення про перейменування проспектів Бандери і Шухевича, не маючи абсолютно юридичних підстав для цього. Нагадаю, суд з цього питання тривав три роки. Жодних аргументів позивачка товаришка Бережна не надала. Тим не менше ми отримали абсолютно несподіване рішення, до речі, тексту якого ми ще не бачили. Очевидно, це рішення ми будемо оскаржувати у суді. Спроб проросійського реваншу достатньо, щоби мобілізувати українців», – сказав директор УІНП.

Він нагадав, що може повторитися ситуація 2010 року, коли за кілька місяців було зруйновано ключові стовпи того, на що опиралася держава в питаннях національної культури та ідентичності.

«Мене бентежить, що ці питання, зокрема про перейменування проспектів Бандери і Шухевича, виходять далеко за межі київської дискусії. Це сигнал усій Україні, який може стати початком проросійського реваншу. Він вимагає реакції від всіх політиків. Бандера зараз перетворився у своєрідного маркера на українськість. Якщо політик не здатний стати на захист вулиць Бандери і Шухевича в Україні, я переконаний, що такий політик не здатен захищати українські національні інтереси в добу, коли ми зіштовхневся з доволі масштабними російськими атаками. Через це я вважаю, що всі політики мають чітко проявити свою позицію. Громадськість має бути готова захищати здобутки того, що ми зробили протягом останніх п’яти років. Тому що саме це зараз буде дуже жорстоко атакуватися. Коли говорилося про те, що дехто з політиків готовий стати на коліна перед Росією, лиш би припиналася війна, так от скасування декомунізації, української мови як державної, незалежної української церкви – це і є це стояння на колінах. Це саме те, до чого нас хочуть схилити. Ми не маємо права допустити, аби у нашої нової влади затремтіли коліна. Ми повинні дати їй дуже чіткий сигнал, що ми не поступимося і будемо захищати те, що ми здобули протягом п’яти років тому. Будемо захищати у судах, в парламенті, будемо захищати на вулиці», – сказав Володимир В’ятрович

Натомість, Герой України, політичний діяч Юрій Шухевич переконаний, що реванш проросійських сил відбувається вже зараз.

Фото з архіву Дивись.інфо.

«Вони не приховують, що вони готові робити все, щоби скасувати закон про функціонування української мови як державної, що вони готові скасувати закони про люстрацію та декомунізацію», – сказав Юрій Шухевич.

Політик вважає, що причина у тому. що Україна за 28 років зробила дуже мало у системі виховання та освіти, зокрема історичної. І зауважив, що навіть у нових підручниках історії подається викривлено.

«Таким викладенням історії ми, з одного боку, виховуємо космополітів, а з іншого – людей, які, мабуть, будуть соромитися, що вони українці, замість того, щоб пишатися цим і боронити Україну», – сказав Юрій Шухевич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: