Богдан пропонує Донецьку і Луганську регіональну російську мову

630_360_1558436425-615

Голова Офісу президента України Андрій Богдан припустив проведення в Україні референдуму з надання російській мові статусу регіональної в Луганській і Донецькій областях.

Про це Богдан сказав у інтерв'ю «РБК-Україна».

«Ми можемо Донецькій і Луганській області дозволити розмовляти російською мовою, якщо у нас почнеться мир у країні? Ставимо питання - "так/ні". Якщо можемо, тоді Донецьк і Луганськ спілкуються російською мовою», - сказав Богдан.

При цьому голова ОПУ розкритикував можливість надання російській мові статусу другої державної.

«Не думаю, що вона вирішує це питання. Вона поглиблює конфлікт. В даному випадку я - проти», - сказав Богдан.

На думку Богана, прийнятним є закон про регіональні мови на кшталт скасованого скандального закону Ківалова-Колесніченка.

«Регіональні мови - напевно (вирішують питання - ред.). Особисто моя думка: я б дозволив Донецьку і Луганську державна - українська, регіональна - російська і за умови, що після цього вони - територія України», - сказав Богдан.

Голова офісу АП також назвав єдину державну мову «нав'язуванням думки якоїсь частини України».

«Давайте змусимо всіх розмовляти українською? Тоді зупинимося на тому, що Україна – це у нас буде Тернопільська, Львівська та Івано-Франківська області. Ми повинні шукати компроміси, чи ми повинні всім нав'язувати думку якоїсь частини України?», - сказав Богдан.

Реакція соцмереж

Соцмережі бурхливо реагують на заяву пана Богдана.

«Не знаю, чи був голова ОП в Донецьку та Луганську, але якщо він раптом не знає, то хочу сказати, що жодного разу, жодного дня ніхто не забороняв у цих областях розмовляти російською мовою. Так само, як і в інших областях теж», - пише донецький журналіст Денис Казанський.

«Крім того, важливо розуміти, що війна почалася зовсім не тому, що хтось забороняв жителям Донбасу говорити російською. Відповідно, "дозволивши російську мову", неможливо добитися миру», - додає він.

«...Тому що по-справжньому рішення про мир/війну прийматимуть не жителі Донбасу, а російська влада», - підсумовує журналіст.

«Що ми бачимо. Спочатку дає інтерв'ю представник східних регіонів, Шефір, і показує себе типовим представником "русского мира". А тепер львів'янин Богдан дає інтерв'ю і показує себе типовим представником "русского мира". Тож немає жодної різниці», - пише політолог Сергій Фурса.

«Кордон проходить не по Дніпру. Кордон у голові. Різниця - в цінностях. Є люди, у яких вони є. А є люди, які принесли їх з 90-х і підтримують на плавному вогні російської пропаганди», - додає політолог.

«Те, що наговорив цей персонаж - це вже просто за межею. І не вдасться з'їхати, що, мовляв, це не офіційна позиція. Ні, це сказала друга людина після самого Зеленського. Ви, хлопчики, загралися», - коментує заяву голови ОП телеведучий Богдан Буткевич.

Він додає: «І накрило мене навіть не через мову. А через те, що слова цього хайпожора напряму корелюють з російською пропагандою про "два незгодних регіони, що повстали проти нацистів". Якщо ти, перебуваючи на такій високій посаді, не розумієш, що є червоні межі, за які не можна заходити - значить, ти вже не дурень, а прямий ворог».

Натомість політолог Юрій Романенко вважає пропозицію пана Богдана доцільною.

«Тут він правильно каже. Якщо у нас пріоритет змусити (саме змусити) всіх говорити українською, то давайте тоді зменшуватися до означених областей. Оскільки це ідіотизм - ставити за мету не процвітання країни, а мову», - коментує Романенко у Facebook.

«Правильний підхід. Ми або мислимо людьми, або територіями. Нам треба говорити з людьми, а не розповідати, що всі "ватники», - коментує користувач Олексій Сташук.

Аналітик Євген Глібовицький щодо інтерв'ю пана Богдана зазначає: «Думаю, безпекова політика Зеленського вже більш-менш окреслена. Моя надія в тому, що йому буде складно її імплементувати. Але офіційна Україна відтепер грає "другим номером" і значно меншою мірою формує обставини на полі. А це означає, що події будуть вести країну в бік об'єктності».

Нагадаємо, 25 квітня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної.

Перший помічник президента Володимира Зеленського Борис Шефір назвав Володимира Путіна «розумною людиною, з якою можна домовитися» та заявив про необхідність скасування закону про українську мову як державну і перегляду мовних квот на радіо і телебаченні.

Зеленський пообіцяв проаналізувати мовний закон і «реагувати відповідно до повноважень".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: