Здав-прийняв: відсьогодні Львів сам вивозить своє сміття

00018

Нагадаємо, згідно з меморандумом, ЛМР передавала ЛОДА повноваження з вивезення ТПВ з території Львова. Для їх виконання місто надавало області субвенцію.

Сьогодні завершується дія сміттєвого меморандуму, який був укладений два роки тому між ЛОДА і ЛМР.

Відсьогодні повноваження з вивозу ТПВ повертаються до Львова. І в ЛОДА, і в ЛМР запевняють, що проблем не повинно бути, мовляв система вивозу сміття відлагоджена і продовжуватиме діяти без суттєвих змін.

«Із сьогоднішнього числа місто офіційно повністю перейняло на себе повноваження з вивезення ТПВ. Ми лише контролюватимемо, щоб не було несанкціонованих викидів сміття на території Львівської області та за межами, і щоб дійсно ця система, яку ми налагодили, працювала ефективно.  Станом на сьогодні усі перевізники мають укладені угоди на захоронення з полігонами, налагоджені їхні маршрути, об’єми сміття, яке вивозиться у межах області і за її межами. Тепер місто Львів повинне самостійно продовжувати цю роботу», – каже директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства ЛОДА Назарій Романчук.

За його словами, з огляду на це, сміттєвого колапсу Львів мав би уникнути.

«Ми передали Львову повністю налагоджену систему вивезення відходів. Якщо місто буде ефективно працювати, зокрема з органами місцевого самоврядування, на балансі яких перебувають полігони, то, я думаю, сміттєвого колапсу не буде. Але, на жаль, гарантувати цього я не можу», – додав директор департаменту.

Оптимістично налаштовані і у мерії. Там знову повторюють свою давню тезу про те, що два роки тому вивіз сміття з міста штучно блокувався, і сподіваються, що тепер цього не буде.

«Сміття вивозили  і будемо вивозити. Ніяких надзвичайних ситуацій і колапсу немає.  Це ще раз підтверджує те, що 2016 року вивіз сміття блокувався, блокувалися полігони. Думаю, що політична ситуація змінилася і такого більше не буде.  За фактом, це комерційна діяльність перевізників. Є місця захоронення як на Львівщині, так і на полігонах України. Сміття вивозиться в нормальному режимі», – каже заступник міського голови з питань безпеки міста Сергій Бабак.

За його словами, місто має покращувати систему збору та вивезення сміття.

«Найближчим часом ми приступимо до будівництва підземних контейнерних сміттєвих майданчиків українського виробництва коштом «Львівспецкомунтрансу». Також відкриємо в центрі міста ще один майданчик для прийому великогабаритних відходів. Будемо переходити до поглибленого сортування сміття, щоб окремо був папір, пластик, скло. Все це в нас в планах є», - додає Сергій Бабак.

Він запевняє, що ситуація контрольована, договори з перевізниками продовжені до 1 жовтня.

«Найближчим часом ми оголосимо новий конкурс на вивезення ТПВ, але цього разу є одна принципова відмінність. Внесені зміни в закон про житлово-комунальні послуги. Якщо раніше переможець конкурсу обслуговував всю територію, на якій виграв конкурс, то тепер це стосуватиметься тільки тих будинків, які ще не списані з балансу ЛКП. Всі інші можуть вибирати собі надавачів послуг серед тих, які є на ринку. Передбачаю, що на ринку залишаться ті самі перевізники, але не виключаю, що може податися і будь-яка інша компанія, їх в Україні є багато. До 1 травня 2020 року всі будинки мають бути списані з балансу ЛКП і перейти на самоуправління, тому буде діяти вільний ринок» - наголошує заступник мера.

Крім цього, відсьогодні у Львові почала діяти нова норма накопичення відходів, яка становить  1,99 тони на мешканця в рік.

«Вартість утилізації сміття буде виставлятися за фактом. Скільки з майданчика забрали сміття, стільки мешканці платитимуть, але не більше норми накопичення. Кожен буде платити за себе», – каже Сергій Бабак.

Це означає, що суми у платіжках мешканців не будуть сталими. Вони коливатимуться залежно від кількості вивезеного за місяць сміття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: