Чому потрібно повернути техогляд

brake-disc-1749633_1920

Чи потрібний Україні техогляд транспортних засобів? Так, це досить непопулярний крок, проте варто пам'ятати: проведення періодичної технічної перевірки на придатність до експлуатації є однією з умов безпечності на дорогах.

*Матеріал підготовлено за сприяння компанії ТОВ «ТРАНС-ВИМІР».

Тим більше зараз, коли вік транспортних засобів українців суттєво збільшився, зростає конкуренція між компаніями-перевізниками, необхідним та виправданим, з точки зору безпечності, стає встановлення більш жорстких вимог до технічного стану транспортних засобів та водіїв, які ними керують.

Беручи до уваги сумну статистику та пірнувши у причини смертності серед українців з початку поточного року, потрібно виділити таку її причину, як ДТП, кількість яких 2019 року різко зросла. Вивчивши їх статистику, можна зробити висновок, що причинним зв'язком валової частини зафіксованих ДТП в Україні є технічна несправність транспортних засобів, які беруть участь у дорожньому русі. Попри це, слід відзначити, що найвище керівництво держави своїми діями бере активну участь у їх зменшенні, і протягом останнього періоду було прийнято низку важливих нормативно-правових актів для врегулювання цієї проблеми.

Третина українських водіїв не проходять техогляд

Третина українських водіїв — 35% — не проходять техогляд, тому що закон не зобов’язує їх це робити. При цьому, понад 70% респондентів-пасажирів вважають, що техогляди мають бути обов’язковими. Такі результати соціологічного дослідження, проведеного дослідницькою агенцією Info Sapiens на замовлення Українського центру європейської політики, повідомили на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Опитування охоплювало 4 категорії респондентів — водіїв, пасажирів, бізнес, що займається пасажирськими і вантажними перевезеннями, та бізнес, який займається обслуговуванням автомобілів і техоглядом. Юридичних осіб-власників транспорту та СТО опитали близько сотні. Кожну цільову аудиторію опитували за окремим опитувальником.

«Серед 1000 респондентів дорослого населення України на запитання чи вважають вони, що обов’язкове проходження технічного контролю громадського транспорту має позитивний вплив на безпеку і якість послуг, 80% дали відповідь «так» або «скоріше так». Також ми запитували, чи потрібен обов’язковий огляд усього — і приватного, і комерційного транспорту. Майже 80% погоджуються, що такий контроль має бути», – розповів експерт з досліджень Info Sapiens Дмитро Савчук.

Абсолютна більшість респондентів серед населення вважають, що потрібні жорсткіші вимоги до перевірок громадського транспорту.

«Юридичним особам та СТО ми ставили запитання, чи потрібен обов’язковий техогляд транспортних засобів. 2 із 3 відповіли, що потрібен, тому що від цього залежить безпека на дорозі. Розуміння, що від техогляду залежить безпека, присутнє у всіх аудиторіях — як серед користувачів-пасажирів, так і водіїв-перевізників», – зазначає експертка з досліджень Info Sapiens Анастасія Шеренкова.

За результатами опитування, майже 50% опитаних СТО готові надавати послуги з обов’язкового технічного огляду. Основні перешкоди для їхнього виходу на цей ринок — бюрократична процедура оформлення дозвільних документів, проблеми з обладнанням, місцем для роботи, персоналом, зависокі податки. 74% опитаних СТО відповіли, що не зіштовхувалися з корупцією під час організації діяльності з проведення обов’язкового технічного огляду транспортних засобів.

Як техогляд впливає на аварійність

Скільки аварій насправді відбувається через технічні несправності автомобілів — дізнатися досить складно. Єдине більш-менш достовірне джерело — офіційна статистика поліції. Повернення обов'язкового техогляду для всіх автомобілів (в тому числі приватних власників) викликало чимало суперечок у мережі. Проте є і ті, хто вважає, що техогляд потрібен, бо впливає на безпеку пересування дорогами.

За офіційними даними, відсоток аварій, що стались через керування несправним транспортним засобом, ніколи не перевищував 1%. В період з 2007-2009 років, коли в Україні продавалось дуже багато нових автомобілів, був значний зріс кількості ДТП. Навіть тоді частка аварій, що стались через незадовільний технічний стан, становила менше ніж піввідсотка.

Після відміни обов’язкового техогляду в 2011 році кількість ДТП, що виникли через технічні несправності, значно зменшилась і в останні роки була мізерно малою — соті долі відсотків.

Проте існує й інший фактор — методологія підрахунку та аналіз причин ДТП. Адже статистика залежить від кваліфікації працівників поліції, які оформлюють конкретне ДТП. А вона в різних регіонах країни може суттєво відрізнятись.

Окрім того, не завжди можна визначити ознаки технічних несправностей, коли автомобіль уже розбитий. В таких випадках поліцейські дійсно можуть вказати іншу причину ДТП, оскільки причиною аварії, як правило, є сукупність декількох факторів.

Які зміни потрібні

За словами виконавчої директорки громадської організації «Український центр європейської політики» Любов Акуленко, протягом останніх 5 років було вже 4 спроби змінити процедуру техогляду. Останній, 4-й законопроект від Мінінфраструктури, оприлюднили на початку травня 2019 року. Відповідно до міжнародних зобов’язань України, нова модель мала б запрацювати ще 2017 року.

У Європі періодична перевірка транспортних засобів є обов’язковою для усіх, придорожня — для комерційного транспорту.

«Через відсутність обов’язкових техоглядів ми зараз не знаємо, яка у нас безпека на дорозі. Є багато спекуляцій — що техогляди створюють корупційні ризики. Але це, насамперед, питання безпеки. Для того, щоб техогляди відбувалися за кращими європейськими практиками, законодавство має розроблятися на основі європейських директив», – наголошує Любов Акуленко.

За словами експертки громадської організації «Український центр європейської політики» Ольги Кулик, законопроекти, які вже зареєстровані у Верховній Раді та ініціативи Мінінфраструктури не повністю відповідають положенням Директив № 2014/45/ЄС та № 2014/47/ЄС — запропоновані норми є більш обтяжливими і для споживачів, і для надавачів послуг з точки зору часу, і з точки зору вартості таких перевірок.

«Ми пропонуємо напівліберальну модель. Це має бути відкритий ринок, на який суб’єкти господарювання можуть зайти, якщо пройшли акредитацію. Але СТО може надавати або послуги ремонту, або послуги перевірок — об’єднання двох не допускається», – зазначає Ольга Кулик.

У країнах ЄС послуги технічної перевірки транспорту надають і приватні підприємства, і підприємства з часткою держави. Відкритий доступ для бізнесу на цей ринок створює переваги для споживачів — більшу доступність послуг у часі і територіально, високу якість послуг і при цьому кращу ціну, тому що центри конкурують за клієнта. Це також зменшує корупційні ризики.

Щоб при цьому забезпечити належну роботу центрів тестування, необхідний державний нагляд за ними: перевірка відповідності стандартам, підготовка та періодична перепідготовка технічних експертів та інспекторів.

На думку експертів УЦЄП, для регулювання роботи системи обов’язкового технічного контролю транспортних засобів в Україні потрібно визначити відповідальний орган і законодавчому рівні встановити його повноваження.

Щоби техогляд не створював надмірних проблем для комерційних перевізників і бізнесу, експерти рекомендують на національному рівні запровадити систему оцінки ризиків таких підприємців та використовувати її під час відбору транспортних засобів для здійснення придорожніх технічних перевірок.Також встановити штрафи за недотримання вимог щодо періодичної технічної перевірки та придорожніх технічних перевірок транспорту.

При цьому важливо, щоб заробітна плата працівників контрольних служб не була безпосередньо пов’язана із здійсненням придорожніх технічних перевірок. Також забезпечити відсутність конфлікту інтересів, запровадити персональну відповідальність технічних експертів та інспекторів за результат проведених ними перевірок і заборонити їм проводити ремонт техзасобів, в яких під час перевірок виявлено недоліки.У ЄС поєднувати послугу техогляду і ремонту для одного клієнта на одному і тому ж підприємстві забороняється.

На думку начальника Головного сервісного центру МВС України Владислава Криклія, посилювати вимоги до техогляду потрібно поступово.

«Ми б хотіли, щоб за новим законопроектом не було дублювання реєстрів, тим більш що реєстр МВС містить всю історію водія і транспортного засобу. Що стосується акредитації, має бути прописаний виключний перелік того, що перевіряється у матеріально-технічній базі, аби виключити суб’єктивний підхід чиновників. Коли техогляд стане прозорою і дієвою процедурою — це можна буде робити масовим продуктом», – зазначає Владислав Криклій.

Він нагадав, що з 2017 року запровадили відеофіксацію технічного огляду. Це одразу ускладнило можливість купити фіктивний протокол про техогляд, третина СТО після цього припинили діяльність. Також запустили мапу технічного контролю з переліком усіх суб’єктів, у яких можна отримати послугу. Планують створити опцію перевірки валідності протоколів технічного контролю через веб-сайт сервісного центру МВС.

Які автівки повинні проходити техогляд і де це зробити у Львові

Технічний контроль поширюється на транспортні засоби (легкові та вантажні), що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів із комерційною метою (таксі, автобуси), вантажівки, що мають вантажопідйомність понад 3,5 т, і причепи до них, що старші за два роки.

Щоби пройти техогляд, потрібно звернутись в одну із сертифікованих лабораторій. Перелік станцій також можна знайти в Google за пошуком «техогляд львів».

При собі потрібно мати такі документи:

  • реєстраційні документи на право використання ТЗ;
  • для ТЗ, що працюють на газовій суміші (пропан-бутан, метан), додатково подається акт, що підтверджує проведення випробувань газової установки;
  • для ТЗ, які обладнані додатковими спеціальними звуковими та/або додатковим світловими сигналами, дозвіл на їх установку, що перевозять небезпечні вантажі, додатково подається акт-свідоцтво про їх допуск до таких перевезень, і акт-свідоцтво про проходження водіїв, допущених до керування таким транспортом спеціального навчання або спеціальних курсів;
  • для фізичних осіб: паспорт громадянина України або інший документ , що засвідчує його особу;
  • для юридичних осіб: довіреність (не нотаріальна) від юрособи на людину, яка буде забирати протокол проходження технічного контролю з його зразком підпису і для підготовки договору – копія свідоцтва про державну реєстрацію, свідоцтва платника ПДВ.

Як часто потрібно проходити техогляд, залежить від типу автомобіля.

***

Слід зазначити, що передусім працівники Національної поліції України, котрі, згідно з наданими їм повноваженнями, повинні виявляти зазначені правопорушення серед багатотисячних автолюбителів фактично самоусунулись та лише в одиничних випадках виявляють та документують правопорушення за ч.3, 4 ст.121 та ст.128 КУпАП, що натомість призводить до описаних негативних наслідків. Окрім цього, протягом останнього періоду фактично перестали видаватись письмові приписи Національної поліції керівникам автогосподарств для усунення виявлених вимог чинних нормативно-правових актів в сфері безпеки дорожнього руху, за невиконання яких також передбачена адміністративна відповідальність за ст.188-28 КУпАП.

Підсумовуючи вищевикладене, з профілактичною метою ДТП, слід акцентувати увагу правоохоронних органів на активізації робіт, орієнтування підлеглого особового складу із виявлення та фіксування правопорушень учасниками дорожнього руху за ч.3, 4 ст.121; ст.128 та ст.188-28 КУпАП, а також з цією метою проведення відповідних цільових операцій та відпрацювань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: