Курс долара упав нижче 26 гривень вперше з квітня 2018 року

BN-VI486_3ePbD_OR_20170928165453

Офіційний курс долара відносно національної валюти України опустився нижче позначки 26 гривень за долар. Це сталося вперше з 13 квітня 2018 року.

Такі дані наводить Національний банк України.

Так, на 5 липня 2019 року Нацбанк встановив курс долара на рівні 25,87 гривні за долар. За день основна валюта здешевшала на 0,67% або на 17 копійок. Востаннє офіційний курс долара був нижчим 26 гривень за долар 13 квітня 2018 року.

Загалом від початку року американська валюта здешевшала на 6,6% або на 1,81 гривні.

Однією з причин зміцнення гривні в Україні є надходження валюти від продажу державою боргових облігацій іноземцям. Так, іноземні інвестори, купуючи гривневі облігації, продають свою валюту в Україні. Однак існує ризик того, що по завершенню терміну обігу цих облігацій ці інвестори захочуть вивести номінал та відсотки за ними у валюті за кордон, що спровокує падіння курсу гривні.

Напередодні повідомлялось, що обсяг інвестицій іноземців у державний борг України зріс у 8 разів.

Раніше стало відомо, що нерезиденти рекордно наростили обсяги інвестування в державні облігації України. Також іноземні інвестори активно скуповують гривні та єгипетські фунти, а також цінні папери, номіновані у цих валютах.

Зазначимо, що зі зростанням обсягів купівлі державних облігацій іноземцями часто пов’язують значні ризики для стабільності курсу гривні. Так, купуючи державні облігації, інвестори сприяють зміцненню гривні, однак коли термін дії цих облігацій завершується, то іноземні інвестори забирають номінал облігацій та відсотки за ними, обмінюючи ці кошти на іноземну валюту. Це несе загрозу стабільності гривні та призводить до зростання курсу валют.

Нагадаємо, що 11 червня Міністерство фінансів України вперше випустило державні облігації терміном на 6 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: