Українські спецслужби викрали екс-командира «ДНР», який може бути причетним до збиття «Боїнгу», - ЗМІ

1e38b5f5-6034-4f03-b7bf-5ca2703dbebc

У кінці червня українські спецслужби провели операцію на території «ДНР» і затримали колишнього «командира ППО» Сніжного Володимира Цемаха.

Водночас офіційні українські інстанції цю історію не підтверджують, інформує ВВС.

На думку рідних, зацікавити українських силовиків Цемах міг тому, що поруч з цим містом 17 липня 2014 року був збитий малайзійський «Боїнг», а сам він служив у проросійських формуваннях «ДНР».

Факт затримання Цемаха BBC підтвердили його дочка, яка проживає в «ДНР» і київський адвокат Роман Гонтарєв (зареєстрований у Раді адвокатів Київської області).

Вони стверджують, що колишній учасник збройних формувань «ДНР» Цемах був затриманий у своїй квартирі в Сніжного 27 червня, після чого був переправлений через лінію зіткнення на територію, контрольовану українською армією.

«28 червня він був доставлений до Києва, а 29 червня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про його арешт на два місяці, дата апеляції поки не призначена», - повідомив адвокат затриманого Роман Гонтарєв.

Обговорювати інші деталі справи, захисник відмовився.

Дочка Володимира Цемаха Марія розповіла, що першим зникнення чоловіка помітила його дружина, яка повернулася 27 червня з роботи і побачила вдома сліди крові та боротьби. Наступну добу його родичі намагалися організувати пошуки зниклого, а до вечора 28 червня отримали лист від адвоката з Києва, що на наступний день суд розгляне питання про арешт Цемаха.

Затриманому було висунуте обвинувачення за частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу України - «Створення терористичної групи чи терористичної організації». Якщо вина Цемаха буде доведена, йому загрожує від восьми до п'ятнадцяти років позбавлення волі.

(Фото Цемаха нібито після затримання)

Сніжне розташоване за 20 км від кордону з Росією, найближча точка лінії фронту - за 45 км від міста, а до найближчого пункту пропуску «Майорськ», через який перетинають лінію зіткнення - понад 80 км.

У Telegram-каналах, де через кілька днів після зникнення вперше почали обговорювати можливе затримання Цемаха українськими спецслужбами, висували свої версії.

Так, донецький проросійський публіцист Роман Манекін, який одним з перших розповів про можливе затримання Цемаха в своєму блозі, написав з посиланням на колишнього товариша по службі зниклого, що того "на власній машині вивезли через один з пунктів пропусків («Мар'їнка») на візку під виглядом паралізованого батька за підробленими документами".

На сайті «Миротворець», де зібрані особисті дані на учасників проросійських формувань на Донбасі, про Цемаха сказано, що він «сепаратист і бойовик», «брав активну участь в бойових діях влітку-восени 2014 року, очолював підрозділ ЗУ-23, сформований в Сніжному».

Також там вказано, що чоловік свого часу навчався у Полтавському вищому зенітному ракетному училищі.

Як випливає із записів у «військовому квитку» Цемаха, 23 жовтня 2014 року «Міністерством оборони «ДНР» йому було присвоєне звання «полковник». На той момент він вже обіймав посаду «начальника протиповітряної оборони бригади».

Відповідно до того ж «військового квитка», у березні 2015 року Цемах був звільнений і направлений на облік до «військового комісаріату Донецька». У березні 2017 року призначений заступником командира батальйону військової частини 08819, але незабаром достроково звільнений в запас.

4 липня Володимиру Цемаху виповнилося 58 років. Співрозмовник BBC, близький до командування «ДНР» розповів, що операцію із затримання Цемаха проводив підрозділ Сил спеціальних операцій (ССО) ЗСУ.

Українські спецслужби поки не робили ніяких заяв через нібито операцію із затримання та вивезення Володимира Цемаха з території «ДНР».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: