Від 24 до майже 6000 гривень доплати: у кого і наскільки зросли пенсії з 1 липня

5ea62a28aac8c8759dcbfba2df1bf952d0f99628

З 1 липня низка категорій пенсіонерів отримуватимуть підвищені виплати. У кого і на скільки зростуть пенсії, розповіли в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області.

Начальниця управління Галина Недзельська нагадує, що з початку року і до 1 липня вже було проведено три великих перерахунки пенсій.

«З 1 січня були перераховані пенсії особам, які досягли 65 років і в яких є страховий стаж для чоловіків не менше 35 років, а для жінок 30 років. Також з 1 січня було збільшено пенсії віськовослужбовцям. З 1 березня була проведена індексація пенсій у зв’язку із підвищенням середньої зарплати, з якої обчислюється пенсія. А з 1 квітня проведено перерахунок пенсій особам, які після призначення пенсії або їх попереднього перерахунку пропрацювали не менше 24 місяців і мають повний страховий стаж», – нагадує Галина Недзельська.

Щодо перерахунків, які почали діяти з 1 липня, то частина з них стосується осіб, які отримують мінімальний розмір пенсій і не мають страхового стажу.

«У зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 липня розмір пенсій становить 1564 грн проти 1497 грн, який діяв до цього часу, тобто на 67 грн більше. Також перераховано пенсії особам, які мають статус «почесний донор», та особам, які отримують доплату за понаднормовий стаж, надбавки, підвищення, пенсії за особливі заслуги перед Україною, які визначаються у відсотковому відношенні від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Також збільшено максимальну величину виплати для осіб, які мають досить великий розмір пенсій. До цього часу в них було обмеження до 14 тис. 970 грн, а тепер 15 тис. 640 грн. Загалом у зв’язку із зміною прожиткового мінімуму пенсії переглянути для 566 тисяч осіб. Середній розмір підвищення становить 26 грн», – каже Галина Недзельська.

Найбільші зміни відчують особи з інвалідністю внаслідок війни. Згідно з постановою Кабміну, їхні пенсії суттєво зросли.

«Мінімальний розмір пенсійної виплати особам з інвалідністю внаслідок війни I групи буде становити 10 тис. 166 грн. Зростання виплат для цієї категорії – майже 5 тис. 900 грн. Для осіб з інвалідністю внаслідок війни II групи мінімальна виплата буде становити 8 тис.211 грн. Вона  підвищилася на 4 тис. 393 грн. Для осіб з інвалідністю внаслідок війни III групи виплата буде  складати 5 тис.630 грн, вона зросла на 2 тис.262 грн. Крім цього, особи з інвалідністю II і III груп, які досягли 85-річного віку, отримуватимуть стільки ж, скільки особи з інвалідністю I групи, тобто не менше 10 тис. 166 грн. В нас таких осіб є 4357, в них середній розмір підвищення становить майже 2,5 тис. грн», - розповідає начальниця управління.

Крім цього, відповідно до тієї ж постанови Кабміну, перераховано пенсії особам, які мали великий стаж, але невелику зарплату. Так, чоловіки і жінки, які мають відповідно 35 років і 30 років страхового стажу, з 1 липня отримуватимуть не менше 2 тис. грн.

«В нашій області таких є 175 тисяч осіб, і середній розмір підвищення становить 285 грн. Також цією постановою уряду передбачено перерахунки пенсій військовослужбовцям та військовозобов’язаним призваним на військові збори, які брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, інших ядерних аварій та випробувань, навчань з застосуванням ядерної зброї  і внаслідок цього отримали інвалідність. За бажанням цих осіб, їхня пенсія може обчислюватися в залежності від мінімальної зарплати. Якщо проводити перерахунок пенсій, то виходить досить суттєве підвищення. Зараз результатів перерахунку сказати не можемо. Проводиться робота з визначення  таких осіб і доцільності їх переведення. Якщо це буде визнано доцільним, то ми їх переведемо впродовж липня, і якщо буде доплата, то вони отримають її за додатковими відомостями», - пояснює Галина Недзельська.

Загалом, у результаті усіх перерахунків пенсій проведених цього року, середній розмір пенсійних виплат на Львівщині збільшився на 318 грн і зараз становить 2732 грн.

У Пенсійному фонді також навели приклади перерахунку пенсій, які відбулися з 1 липня.

«Наші відвідувачі часто ставлять одне й те ж запитання – чому в когось більше, а в когось менше підвищення. На цих прикладах видно, що розміри пенсій визначаються індивідуально і залежать від показників середньої зарплати та стажу. Зокрема у першому прикладі, попри великий страховий стаж – 47 років, є невисокий коефіцієнт зарплати», – пояснює заступниця начальника головного управління-начальниця управління обслуговування громадян Руслана Іванкова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: