У пошуках щастя на Івана Купала: традиції, обряди та звичаї свята

224
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Івана Купала – традиційне східнослов'янське свято, яке традиційно відзначають в ніч перед Івановим днем з 6 на 7 липня. Найколоритнішою традицією цього дня зберігається очищення за допомогою вогню і води – найдавнішої форми магічних дій. Івана Купала – один з чотирьох головних свят сонячного календаря.

Наші предки на Івана Купала відзначали день літнього сонцестояння, пише 24 канал. У свято проводилися різні обряди, які пов'язані з водою, вогнем та травами. Незаміжні дівчата, які хотіли вийти заміж, до свята Купала збирали в полі трави та квіти, з яких плели вінки. У слов'ян вінок був символом колообігу сил природи, а також слугував оберегом від нечисті.

На заході сонця дівчата збиралися компанією та спускали вінки на воду і загадували бажання. При цьому потрібно було дивитися, куди відпливає вінок. З цим існувало багато прикмет. Якщо вінок понесло далеко від берега, то бажання здійсниться. Також намагалися стежили за тим, в який бік поплив вінок. За прикметами, в яку сторону вінок течія понесла, звідти і варто чекати долі та нареченого.

Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Якщо ж вінок плаває по центру річки, то рік пройде без значних змін. Якщо вінок прибило до берега, то буде біда. Також дівчата на воду спускали вінки із запаленою свічкою, ворожачи на любов та майбутнього нареченого.

Згідно з переказами, на Івана Купала сонце дарувало величезну силу, яка допомагала виконувати бажання. Традиційно на свято розпалюють великі багаття, навколо яких збирається молодь. Хлопці стрибають через вогонь, щоб визначити, хто буде найщасливішим. Чим вище стрибнув хлопець, тим більше шансів у нього знайти щастя в цьому році.

Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Закохані також стрибали через вогонь, міцно взявшись за руки. Якщо вони не роз'єднають рук над багаттям, то союз молодих буде довгим та міцним. Також в багатті можна спалювати старі речі і навіть меблі. Таким чином, люди вірили, що привернуть до свого дому багатство та успіх. Вважається, що сила вогню може вилікувати домашніх тварин від хвороб.

На Івана Купала слов'яни надавали велике значення водній стихії. Охочі купалися в річці і озерах як напередодні, так і в святкову ніч. Вважається, що таким чином очищається не тільки тіло, але й душа. Відомо, що ранкова роса володіла цілющими властивостями. Дівчата намагалися якнайшвидше прокинутися зранку, аби вмитися росою, яка дозволить довше зберегти красу і здоров'я.

Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Рослини на Івана Купала також наділялися містичними властивостями. Вранці дівчата збирали трави і квіти, які потім сушили і використовували для лікування хвороб, захисту будинку від бід та різних невдач.

Найважливішою рослиною на Купала залишається папороть, який кожному з нас відомий за безліччю історій та легенд. За переказами в ніч на Івана Купала папороть зацвітає лише на мить. Якщо людина знайде цвітіння, то повинна його зірвати. Це наділить власника знахідки щастям на все життя.

Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Що не можна робити на Івана Купала

За повір'ям, цієї ночі прокидається уся лісова нечисть, тому багато що було заборонено робити в ці дати, пише РБК-Україна.

Наші предки старалися не спати у ніч напередодні свята. Вважається, що вночі до хати можуть завітати домовики, водяні, русалки, дідька та інша погань. Окрім того перед Івана Купала будинок обвішували різноманітними оберегами з кропиви, любистку, барвінку, верби, коноплі, полину.

7 липня і напередодні не можна позичати, віддавати чи продавати що-небудь, бо сім’я може збідніти. Також, знайшовши на дорозі чужі речі чи гроші, краще залишити їх на місці, бо забравши їх можна потрапити в лапи перелесника (міфічне створіння, яке приймає вигляд коханої людини).

У ніч на 7 липня вагітним, дітям та старим варто триматися подалі від води, бо водяна нечисть може нашкодити слабким організмам цих людей.

Цікаво, що через Купальське вогнище не можна стрибати будь із ким - лише з судженим (судженою).

Ще один цікавий факт. Донедавна наші предки дотримувалися заборони куштувати ягоди до Івана Купала. За повір’ям, дітям жінок, які нехтували цією забороною, Божа Матір відмовить на тім світі у ягодах, бо начебто їхню страву матері з’їли. Тому до Купала жінки ягід не вживали, а вже на свято готували багато різноманітних страв з вишнями, суницями, полуницями, малиною.

Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Що треба робити на Івана Купала

Побутує повір’я, що на Івана Купала дивовижним рожевим цвітом розквітає папороть. Якщо людина зненацька натрапить на квітку, не шукаючи її навмисне і не сподіваючись мати зиск, то матиме щастя, багатство і чудодійну силу.

Взагалі, у ніч на Івана Купала усі рослини набирають чарівних, лікувальних та цілющих властивостей. Звіробій, чебрець, м’яту, мелісу, деревій, золототисячник та інше зілля можна сушити на горищах чи зберігати у полотняних торбах у сухому місці. Потім протягом року можна заварювати трав’яні чаї, які лікуватимуть і надаватимуть сил. Крім того, травами, зібраними на Івана Купала, наші предки "заправляли" худобу, щоб корови і кізоньки давали багато молока.

7 липня також варто сходити в лазню і перший раз у році попаритися свіжими березовими віниками. У "Іванський віник", який нібито має магічну силу, можна додати листя папороті. А краще зробити його з дванадцяти трав, зібраних в Купальську ніч.

Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Прикмети на Івана Купала

Напередодні свята наші предки спостерігали за погодою та робили припущення щодо майбутнього врожаю.

  • Коли на Йвана буде просо з ложку, то буде і в ложці (тобто добре вродить);
  • Якщо на Івана гроза, то горіхи будуть порожні і буде їх мало.

Особливого догляду потребували бджоли, їх підгодовували до Івана, а далі вони самі давали собі раду: "Годуй мене до Йвана - зроблю з тебе пана".

Невеликий дощик на Івана Купала означає прихильність вищих сил, тоді як гроза говорить про те, що небо гніваються на людей.

Увечері на Івана Купала необхідно накрити стіл і повечеряти всією сім’єю: така трапеза зміцнює і зберігає енергетичне поле роду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: