До закінчення виборів: Мальський просить призупинити будівництво цинкового заводу біля Винників

65888040_2282748968507687_6929963688107442176_n
Фото із соцмереж.

Новопризначений голова Львівської ОДА Маркіян Мальський пропонує створити комісію, яка б вивчила ситуацію навколо будівництва заводу гарячого цинкування на території Підберізцівської ОТГ.

Під час апаратної наради, яка була першою для Мальського як керівника області, голова Громадської ради при ЛОДА Андрій Болюбаш передав йому звернення від ініціативної групи мешканців Винників та навколишніх сіл, які виступають проти будівництва заводу.

За словами представника ініціативної групи мешканців Максима  Каменецького, завод планують збудувати трохи більше ніж за 500 метрів від  житлової забудови.

«Не була врахована думка громадськості. Нас це обурює і ми вважаємо, що це не правильно. Формально громадські слухання відбувались на території Підберізцівської ОТГ, центр якої за 15 кілометрів від будівництва. А ділянка, на якій планується зведення цього заводу, межує з містом Винники, селами Лисиничі та Підбірці. Так, громадські слухання дійсно відбулися, але ми бачили протоколи, згідно з яким на ньому було присутні 11 чоловік, жодного місцевого мешканця, були лише представники заводу і місцевого самоврядування. Люди налаштовані дуже рішуче, тому що був допущено низку зауважень та помилок у видачі дозволів. Ми не проти будівництва заводу, ми проти того, де він буде збудований. Це здоров’я людей. Ми хочемо, щоб ви скасували рішення РДА на час вирішення цієї пробллеми», – заявив Максим Каменецький.

Водночас така заява обурила начальника управління інвестиційної політики Романа Матиса.

«Я прихильник того, щоб громади самі визначали, якого типу, характеру виробництва чи підприємства можуть знаходитися на їхній території. Тобто визначайте свої можливості і декларуйте, кого ви хочете тут  бачити. А не тоді, коли компанія пройшла усі процедури абсолютно законно. Так, громада Винник апелює до того, що їх не залучили до слухань. Хоча де-юре цього не повинно було відбуватися. Звісно, на сьогоднішній день є резонанс цього питання. Громаду накрутили. Я був присутній на цих слуханнях і спостерігав передвиборчу агітацію трьох кандидатів в народні депутати. Тобто відбувалося підігрівання теми для того, аби здобути певний рейтинг. Це були не слухання, а показове побиття. Я людина, яка спілкується з інвесторами, я більше трьох років на цій посаді та маю певний авторитет перед бізнесом. І коли ви говорите, що відділ супроводу і інвестиційних проектів, який допомагав у реалізації проекту, допомагав у проведенні громадських слухань та проходженні усіх процедур абсолютно законно, без жодної копійки хабара, щось робить неправильно, ви даєте сигнал назовні інвесторам про те, що тут відбуваються нечесні операції. Хочете діалогу з інвестором – ініціюйте діалог, але закон не дозволяє перекривати дороги і погрожувати нищенням техніки. По цій ситуації будуть судити інші інвестори, як тут тепер працюватиме інвестиційний клімат», – заявив Роман Матис.

«В такому випадку, напевно, ваша робота була проведена погано, бо ви не врахували інтереси мешканців. Ви там не живете. І коли давали дозволи, мали врахувати всі ризики – це житлова забудова, водоперекачувальна станція», - відповів Максим Каменецький.

Маркіян Мальський, заслухавши аргументи сторін, запропонував взяти паузу до завершення виборів, а поки що створити комісію, яка вивчить ситуацію.

«Я не бачу вирішення цієї проблеми до закінчення виборів. Тому що кожен на цьому буде робити свій піар. Тому в будь-якому випадку, щоб зараз не відбувалося, хтось спробує це використати на свою політичну користь. Я не думаю, що необхідно скасувати наказ. Але я підтримую думку, що потрібно поки що призупинити дані дії. Я попрошу силовий блок врегулювати це питання. Я підтримую створення комісії щодо будівництва цього заводу та думаю, що 22 липня, по завершенню парламентських виборів, на апаратній нараді ми спокійно зустрінемося, і комісія надасть свої бачення. Я готовий особисто увійти в цю комісію. Всіх охочих теж запрошую. На цей період, я думаю, потрібно призупинити дії як з будівництва, так і агресії щодо цього будівництва. Я готовий всіх вислухати. На два тижні я пропоную взяти паузу, бо це призведе до непотрібного суспільного резонансу», – заявив голова ЛОДА.

Тим часом, завтра ситуацію навколо будівництва заводу має розглянути  позачергова сесія Винниківської міської ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: