За неоформлених працівників та занижені зарплати на Львівщині оштрафували понад 200 роботодавців

5ea62a28aac8c8759dcbfba2df1bf952d0f99628

За півроку на Львівщині за неналежне оформлення трудових відносин та недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці було оштрафовано 209 роботодавців.

В управлінні Держпраці у Львівській області розповідають, що з початку року за різними зверненнями, зокрема від громадян, правоохоронців, ДФС, Пенсійного фонду провели 491 перевірку у 446 суб’єктів господарювання. При цьому порушення були виявлені у 320 роботодавців.

«Якщо говорити про порушення роботодавцями оформлення трудових  відносин, то такі були виявлені в 76 роботодавців щодо 234 працівників. Щодо мінімальної гарантій в оплаті праці, то 49 роботодавців порушили вимоги щодо 112 працівників», – каже начальниця Головного управління Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова.

За її словами, якщо в минулі періоди були порушення суто щодо розміру мінімальної зарплати, то станом на сьогодні такі порушення поодинокі.

«Але ми відзначаємо порушення в частині недотримання міжпосадових і міжкваліфікаційних співвідношень, коли роботодавець  встановлює зарплату на рівні мінімальної або трохи вище і всі, незалежно від посад і штатного розпису, отримують однакову зарплату. Також є непроведення індексації доходів.  За результатами таких заходів донараховано працівникам понад 188 тис. грн», - каже начальниця Головного управління Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова.

За результатами перевірок було виконано 310 приписів, складено та передано до суду 67 протоколів. Крім цього, накладено 209 штрафі на  загальну суму 16 млн 830 тис грн. З них левова частка – 37 – за неналежне оформлення трудових відносин на суму 11 млн 812 тис грн. 28 штрафів на суму 3 млн 925 тис грн було накладено за недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці.

Крім цього, до правоохоронних органів за ознаками грубого порушення  законодавства про працю скеровано 45 матеріалів.

При цьому в управлінні Держпраці кажуть, що робота із детінізації виплати заробітної плати не обмежується лише перевірками і штрафами. Головною метою є попередження порушень. Для цього організовують зустрічі з роботодавцями та інформаційні кампанії. При цьому більшість інформаційних заходів відбуваються у сферах господарювання з найвищими факторами ризиків неформальної зайнятості. За даними  управління Держпраці, це торгівля, тимчасове розміщення та організація харчування, сільське господарство, мисливство, лісове господарство, рибальство, рибництво, будівництво, транспортні перевезення.

У ЛОДА кажуть, що інформаційна кампанія приносить свої плоди.

«Було проведено 642 робочі групи, з них 474 семінари пов’язані із застосуванням роз’яснень законодавства про працю, зайнятість, загальнообов’язкове соціальне страхування на базі суб’єктів господарювання. Це також інформаційні заходи – публікації, виступи на телебаченні, в ефірах радіо, розміщення інформації в транспорті. В результаті, якщо брати інформацію від січня 2019 року, то кількість суб’єктів господарювання, які знаходяться як в групі ризику, так і суб’єктів, яких ми визначаємо як мінімізатори, зменшується. Також присутня динаміка не лише зменшення суб’єктів у групі ризику і мінімізаторів, але й присутня відчутна динаміка росту середньомісячної заробітної плати в розрізі районів і міст області. Окрім того, ці заходи призвели до того, що на сьогодні ми можемо спостерігати темпи зростання надходжень податку на доходи фізичних осіб. Абсолютно всі райони області демонструють позитивну динаміку, а також її демонструють міста обласного значення», – каже начальник управління інвестиційної політики ЛОДА Роман Матис.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: