Арку над четвертим енергоблоком ЧАЕС ввели в експлуатацію

завантаження

Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС" ввело в експлуатацію новий безпечний конфайнмент від компанії NOVARKA, яка проектувала і зводила об'єкт над зруйнованим у 1986 році четвертим енергоблоком станції.

Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС » ввело в експлуатацію новий безпечний конфайнмент від компанії NOVARKA, яка проектувала і зводила об'єкт над зруйнованим у 1986 році четвертим енергоблоком станції.

Про це у Facebook повідомив прес-секретар Європейського банку реконструкції та розвитку Антон Усов.

«Через 22 роки після організації Чорнобильського Фонду «Укриття» , новий безпечний конфайнмент запущений в експлуатацію і передається Україні. Міжнародне співтовариство зібрало 1,5 мільярда євро на реалізацію проекту, внесок ЄБРР склав понад 700 мільйонів євро», - йдеться у повідомленні у Facebook.

За словами Усова, новий безпечний конфайнмент прослужить мінімум 100 років і допоможе вирішувати завдання демонтажу саркофага над 4 енергоблоком.

Як повідомлялося, будівництво нового безпечного конфайнменту над старим об'єктом «Укриття» розпочалося в 2012 році після масштабних підготовчих робіт на майданчику. Через великі розміри НБК його довелося будувати двома частинами, які були підняті та успішно сполучені в 2015 році. Усередині арки НБК встановлено кран для демонтажу наявного старого «Саркофага» і залишків четвертого енергоблоку. НБК має проектний термін експлуатації 100 років. Його будівництво обійшлося в EUR1,5 млрд.

У березні 2019 року на промисловому майданчику ЧАЕС тривали пусконалагоджувальні роботи, індивідуальні та комплексні випробування обладнання і технологічних систем конфайнменту. Наприкінці квітня 2019 року НБК введено в режим пробної експлуатації. Після проведення пробної експлуатації конфайнмент перейде на дослідницько-промислову, яка триватиме не більше ніж рік. За її підсумками ЧАЕС отримає відповідну ліцензію та перейде до повноцінної експлуатації й демонтажу конструкцій «Укриття».

Нагадаємо, що демонтаж нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття» (старого «саркофага» над зруйнованим четвертим блоком станції) коштуватиме 2,5 мільярда гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: