Битва за Кульпарківську: місто хоче забрати у психіатричної лікарні частину землі під сквер

Lviv_psyhiatrychna_likarnia_kulparkiv-696x522

У Львові розгортається скандал навколо земельної ділянки, яка перебуває у користуванні обласної клінічної психіатричної лікарні.

У ЛМР підготували проект ухвали про припинення права постійного користування земельною ділянкою площею 20,83 га на вул. Кульпарківській, 95 у зв’язку з припиненням діяльності установи та віднесення її до земель комунальної власності, які не надані у власність або користування.

Проект, якого наразі немає у порядку денному завтрашньої сесії ЛМР, викликав обурення колективу лікарні, який сприйняв це як спробу позбавити медичний заклад усієї землі.

«Виявляється, з 2010 року психіатрична лікарня розформована і її не існує, і земля (20 га) їй непотрібна. Нам це досить неприємно чути, адже лікарня ні на день, ні на годину не припиняла невтомну працю з надання допомоги пацієнтам з психічними захворюваннями. Існує поширена думка, що територія і приміщення Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні є адаптовані під лікарню. Насправді це не так! Вся територія і кожна будівля є ретельно продумані, сплановані та побудовані під потреби пацієнтів з психічними захворюваннями. Кожен клаптик землі має своє призначення, закладене архітектором, і використовується для покращення стану пацієнтів. Краса території, столітніх дерев, витончена архітектура, максимально можлива ізоляція від метушні міста – все це інструменти терапії та реабілітації! У нашому музеї є стара карта території лікарні, створена ще в 1930 роках, де чітко видно, які землі належали лікарні, та навіть позначені дерева, що ростуть тут досі. Колектив лікарні висловлює глибоке занепокоєння ситуацією, що склалась, та сподівається на якнайшвидше усунення непорозумінь», – таке повідомлення з’явилося на сторінці  лікарні у мережі Facebook 8 липня.

У мерії вирішили роз’яснити ситуацію. З пояснень посадовців випливає, що лікарня, яка раніше була перереєстрована у нову юридичну особу, зможе знову отримати у користування свою землю. Але не всю. Частину ділянки у мерії хочуть відвести під сквер.

«1992 року виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення і надав у постійне користування Львівській обласній психіатричній лікарні ім. Академіка В.П.Протопопова, що на вул. Кульпарківській, 95, земельну ділянку площею 20,8 га. На підставі цього рішення був виданий державний акт на право постійного користування і лікарня користувалася цією землею. У подальшому частина споруд була відчужена іншим юридичним і фізичним особам. На сьогодні за лікарнею, яка вже перереєстрована в іншу юридичну особу, облікується  20 га землі. Це дані державного земельного кадастру.  У 2017 році управління спільним майном ЛОР звернулося про надання їм дозволу на виготовлення проекту відведення для закріплення земельної ділянки площею 18 га для обслуговування будівель лікарні. Була прийнята відповідна ухвала ЛМР. Після цього була прийнята ухвала про створення на  частині земельної ділянки площею 5469 кв.м скверу. Тобто на сьогодні існує ситуація, коли є ухвала про дозвіл на проект відведення землі лікарні і ухвала, яка декларує бажання ЛМР створити на частині території сквер. Є перші ухвали що по цій, що по тій ситуації, і можна виготовляти проектну документацію, яка після проходження погоджень може бути надана в ЛМР на затвердження», – розповідає в.о. начальника управління земельних ресурсів ЛМР Львова Ельвіра Колос.

Вона пояснює, що в проекті ухвали, який оприлюднений на сайті ЛМР і не виноситься наразі на сесію, йдеться про скасування державного акту на право постійного користування від 1992 року. За її словами, для цього є кілька причин.

«Законодавство говорить, що право постійного користування землею припиняється з припиненням юридичної чи фізичної особи. Станом на 1992 рік постійним користувачем була Львівська обласна психіатрична лікарня ім. Академіка Протопопова. Станом на сьогодні, згідно з даними статистики і Реєстру юридичних і фізичних осіб, такої юридичної особи немає. Є установа «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня». Це вже було однією з підстав для припинення права постійного користування. Другою причиною є те, що на частину ділянки оформляється земля під медичною установою облради. Землевпорядна організація направила проект відведення на погодження до органів Держгеокадастру. А згідно з висновками Держгеокадастру, не можливо провести експертизу проекту відведення через те, що постійне користування оформлено на юридичну особу, яка на сьогодні не  існує. Тобто та ж сама медична установа стала заручником цієї ситуації.  Землевпорядна організація звернулася до нас, щоби припинити право постійного користування. На сьогодні ніщо не заважає  будь-кому з власників майна, яке знаходиться на цій ділянці, звернутися в землевпорядну організацію, виготовити проект відведення і звернутися в ЛМР для закріплення землі.

«Область зробила перший крок – звернулася щодо надання земельної ділянки. Місто зробило другий крок - прийняло ухвалу. Потрібно рухатися далі, не потрібно цю ситуацію заполітизовувати. На сьогодні  лікарня має всі правові підстави, оскільки це є новостворений орган, а правонаступництво в сфері земельних відносин не діє, для того щоб виготовляти проектну документацію і оформляти право користування ділянкою згідно свого звернення. Паралельно місто рухається в напрямку створення скверу»,  - додала начальниця управління комунальної власності ЛМР Інна Свистун.

Щодо ділянки, на якій планується створити сквер, то, як запевняють у мерії, лікарня нею не користується.

«Територія, яка відводиться під сквер, є лицевою до вулиці Кульпарківської. Вона знаходиться між самою лікарнею і Інститутом менеджменту. Ця територія не була задіяна. Це захаращена територія, і можна створити умови для мешканців мікрорайону та для студентів Інституту менеджменту. Тому було вирішено створити на цій території сквер. Ми обстежили кожен клаптик і визначили, яка земля використовується лікарнею. Цей залишок площею понад 5 тис. кв. м дійсно не використовувався, і був умовно відмежований огорожею», - каже Ельвіра Колос.

Втім таке пояснення колектив не влаштовує.

«Від зміни назви нічого не змінилось. То ж чому під час передачі ЛМР вирішила відрізати ласий шмат від територій лікарні, правонаступницею яких зараз є сучасний Кульпарків?» – запитують медики у мерії.

Там, натомість, кажуть, що частина ділянок первісної території уже опинилися у приватній власності і демонструють карту, на якій цифрою 1 позначена ділянка, де планується облаштувати сквер, під номером 2 – позначений уже згаданий медичний заклад облради. Водночас ділянки під номерами 3 і 4 є уже відчужені на користь фізичної особи і ТЗоВ, а ділянки 5 і 6 належать гаражному кооперативу «Медик».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: