Мені дали довідку, що зі спецслужбами я не пов’язаний, – Мальський про своє призначення

DSC09393

Голова ЛОДА Маркіян Мальський поспілкувався з активістами. Зустріч, яку ініціювала Громадська рада при ЛОДА тривала годину і відбулася доволі спокійно.

Новий керівник області спочатку розповів про деталі свого призначення та запевнив, що не пов'язаний з олігархами, іноземними спецслужбами та корупцією. Далі голова ЛОДА слухав звернення та побажання від присутніх, даючи короткі коментарі.

«Це тебе викинули з літака без парашута»

За словами Маркіяна Мальського, у список претендентів він потрапив з подачі однієї з IT-компаній.

«Мені відомо, що існував список десь близько 40 людей. Хто і як формував цей список, я не знаю. Це питання до Офісу Президента. Ця компанія запропонувала не одного мене, а близько 5 людей. Всього списку я не бачив, зі слів знаю, що 20 кандидатів дуже хотіли самі, а 20 були подані  рекрутинговими агенціями, фірмами, також Офіс Президента збирав самостійно. Таким чином,  мене ніхто не лобіював на цю посаду, я не зв’язаний з якимось олігархатом, не є чиїмось, в розумінні того, що за мною хтось стоїть. Киньте в мене чимось, якщо це не так. Я не маю жодного стосунку до Росії чи іноземних спецслужб. Я був почесним консулом Австрії 2,5 роки. Мене перевіряла як СБУ десь 3 місяці, так і служба безпеки Австрії. Вони дали довідку, що зі спецслужбами я не зв’язаний», – заявив Маркіян Мальський.

Він додав, що не має стосунку до корупції.

«Так склалося, що більшість моїх клієнтів – це були іноземні інвестори. Ці люди цінять роботу  фахівців. Я завжди мав гідну оплату праці і давав роботу іншим людям. Коли я пішов, в нашій компанії працювали 110 людей. В  основному ми консультували іноземний бізнес. Багато іноземних інвесторів у Західній Україні привела моя компанія разом з партнерами. Іноземні інвестори платять чесно і офіційно. Всі мої доходи задекларовані. Але головні кошти вже витрачені, тому вдома грошей немає і їх в принципі небагато залишилося», – розповів голова ЛОДА.

Він також пояснив, чому спочатку відмовився від цієї посади.

«Уявіть собі що до вас дзвонять – ось завтра треба очолити ОДА, а у вас ніби все в порядку - сім’я, діти, ви знаєте специфіку своєї роботи. Перша здорова думка – відмовитися. Це не просто вихід з зони комфорту – це тебе викинули з літака без парашуту, і ти якось летиш.  От я і сумнівався чи йти з  бізнесу, де в мене все в порядку, де я налагодив систему, у сферу, де є ще багато чого покращувати. Потім подзвонили з Офісу Президента і запропонували включити в трійку фіналістів. Я дістав багато критики від друзів – чому я відмовився. Після конкурсів 2014 року в ДФС я не вірив в чесне призначення. Але друзі сказали – якщо не ти, то хто. Якщо кожен з нас скаже, що не готовий, тоді там будуть люди, які не готові це робити. Якщо я хоч одній людині допоможу на цій посаді – це уже буде плюс. Тому мене переконали. Я не горів цією посадою і вона в житті мені потрібна не була, але якщо я сказав, що йду, то йду до кінця», – заявив Маркіян Мальський.

«Давайте трошки часу»

Наразі, зізнався Маркіян Мальський, його дратує велика кількість нарад, у яких він повинен взяти участь.

«Будь-яке питання можна зробити складним, якщо по ньому провести нараду. Я максимально намагаюся це обрубувати», – розповів керівник області.

Маркіян Мальський також просив питати не про його бачення тієї чи іншої проблеми, а про нього самого.

«Уявіть собі, що ви другий день на роботі, а вас питаються, які плани на місяць і що ти думаєш про ОСББ, шахтарів і лікарів. Давайте трошки дамо часу, щоб розібратися. Є департаменти, які добре  працюють, де є сформовані гарні кадри, є департаменти розвалені, працівників нема, керівників нема. І що з ними робити? Я зараз працюю над тим, щоб буда структура і пріоритет. Є кілька  блоків питань, над якими я працюю. Перший –  це нагальні питання. Це шахтарі, лікарі, там де горить якась ситуація і потрібно діяти.  Тому якщо когось легко затопило, а  влада нічого не робить,  я вірю, що це проблема, але є 7 тисяч людей, які можуть втратити роботу і завтра вони будуть  стояти в центрі міста. Тому має бути пріоритет проблем», – пояснив голова ЛОДА.

Він повторив свою тезу про аудит роботи ЛОДА.

«Я хочу з вашою підтримкою зробити аудит ЛОДА по конкретних напрямках, управліннях,  департаментах, інших службах. Не для того, щоб когось покарати, а зрозуміти, як вони працюють, які є зауваження, рекомендації. Експертна група разом з членами громадської ради дає, наприклад, 5 чітких рекомендацій. Маючи такі чіткі завдання, я можу спитатися в керівників – а що зроблено. Потрібна твереза думка з боку, бо людина, яка працює вже 10-20 років, може бути «притерта»  до існуючих речей і не бачити щось нове», – заявив Маркіян Мальський.

Уже після зустрічі голова ЛОДА заявив у коментарі журналістам, що вона була дуже корисною.

«Я новопризначений службовець, тому розумію, що люди хочуть побачити тих людей, які будуть виконувати ті чи інші функції держави. І відповідно, ми працюватимемо, зокрема, в тих напрямках, які тут озвучували», – підсумував Маркіян Мальський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: