Платіжний ринок України переведуть на європейські правила

credit4
фото ілюстративне

Національний банк планує фундаментально оновити систему законодавчого регулювання українського ринку платежів і переказу коштів, щоб гармонізувати його із європейським, і запровадить вісім нових послуг

.

Про це  повідомляє Економічна Правда.

У найближчі кілька місяців Нацбанк ознайомить учасників ринку і зацікавлених сторін із концептуальним бачення майбутнього регулювання платіжного ринку.

Результатом цих зустрічей стане спільна робота над пропозиціями щодо норм майбутнього законодавчого регулювання.

Так, регулятор має намір гармонізувати з європейським національне платіжне законодавство відповідно до вимог Угоди про асоціацію з ЄС.

«Йдеться про старт процесу імплементації норм європейської директиви PSD2 (щодо Open Banking) у національному законодавстві, що посилить конкуренцію на фінансовому ринку та сприятиме інноваційному розвитку вітчизняного платіжного ринку», - зазначили у прес-службі.

Робота відбуватиметься із залученням зовнішньої юридичної експертизи за технічної підтримки іноземних донорів.

Зокрема, Національний банк планує запровадити низку нових платіжних послуг (фінансових і нефінансових). Також , замість однієї послуги з переказу коштів з’явиться 8 нових:6 фінансових - внесення коштів на платіжний рахунок, зняття/списання коштів, переказ коштів, переказ коштів за рахунок кредиту, емісія/еквайринг, грошові перекази; та 2 нефінансові - ініціювання платежу та послуга надання консолідованої інформації за платіжним рахунком.

Зміни торкнуться і суб’єктів переказу коштів ролі платіжних систем.

«Скасувати необхідність створення або членства у платіжній системі для надання платіжних послуг. Крім постачальників платіжних послуг, на ринку мають з’явитися нові постачальники інформаційних послуг – ініціювання платежу та надання консолідованої інформації за платіжним рахунком», - додали в НБУ.

Як зазначили у Нацбанку, здійснення таких кроків «сприятиме осучасненню держрегулювання у платіжній галузі» та «надасть позитивний імпульс розвитку інноваційних бізнес-рішень на ринку платіжних послуг».

Як повідомляв Нацбанк 12 червня, в Україні з'явилася ще одна платіжна система - «ЮАПЕЙ».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: