Світовий банк : отримувати кредити від банків фермерам тепер буде простіше

завантаження (1)
фото ілюстративне

Купити землю після скасування мораторію землі малим господарствам буде простіше - фермери зможуть отримати широкий доступ до банківських позик.

Купити землю після скасування мораторію землі малим господарствам буде простіше - фермери зможуть отримати широкий доступ до банківських позик, повідомляє Економічна правда.

Зазначається, що у 2018 році Міжнародна фінансова корпорація (IFC) провела дослідження – вона попросила дев'ять українських банків розповісти, наскільки вони зацікавлені фінансувати ринок землі.

«Виявилося, що всі дев'ять банків уже фінансували аграріїв. Вони давали кредити як найменшим фермерським господарствам (по 25-65 тис грн), так і великим аграрним підприємствам (по 280-620 млн грн). Всі опитані банки також були зацікавлені надавати кредити для придбання землі», - пише Варданян.

За його словами, стримує кредитування відсутність у невеликих аграрних компаній та фермерів ліквідних застав, фінансової грамотності та культури ведення звітності.

«Якщо другу і третю проблеми можна вирішувати шляхом навчання фермерів, то перша проблема – це прерогатива держави», – підкреслює він.

Варднанян стверджує, що одним з найбільш ефективних інструментів підтримки агробізнесу в такій ситуації є часткові гарантії за банківськими кредитними ризиками.

«Суть інструменту в тому, що фонд гарантування від імені держави бере на себе покриття частини (наприклад, 50%) ризиків банку у разі дефолту фермера-позичальника за кредитом, наданим цим банком. Це знижує рівень ризиків для банків і спрощує доступ малого і середнього агробізнесу до банківських позик.

Такий фонд - це, як правило, небанківська фінансова організація зі своїм правлінням, менеджментом і капіталом. За певну плату вона видає часткові кредитні гарантії банкам, які пройшли попередній відбір», - пояснює він.

У разі непогашення кредиту його розмір (втрачена сума), як правило, в рівних частинах розподіляється між фондом і комерційним банком.

Провідний спеціаліст фінансового сектору Світового банку називає й інші інструменти підтримки фермерів: гранти, субсидії, гарантування системних ризиків, але, за його словами, часткове гарантування найбільше підходить позичальникам, у яких нема достатнього забезпечення за кредитами.

«Часткове гарантування кредитів дозволяє спрямувати допомогу саме малим виробникам. Інші інструменти підтримки фермерів мають інші цілі і можуть використовуватися разом з частковим гарантуванням кредитів для окремих цільових груп.

По-друге, цей інструмент також дозволяє «подовжити» кредитний ресурс для фермерів, зменшити розмір початкового внеску, збільшити обсяг кредиту, чого не зробить звичайна компенсація частини кредитних ставок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: