На Львівщині стартував масштабний проект з відновлення історичних військових поховань

66420404_2768042276557097_1288444327139213312_n

Перший захід відбувався у селі Грабовець, Стрийського району. Представники руху «Традиція та Порядок» обговорили з місцевими мешканцями проблеми занепаду історичних об’єктів.

Про це ІА Дивись.info повідомив Соха Семен, координатор осередків консервативного руху «Традиція і Порядок».

На зборах осередку було вирішено розпочати новий проект, метою якого є відновлення, збереження та захист історичних культурних пам’яток рідного краю.

У селі Грабовець Стрийського району знаходиться цвинтар воїнів австро-угорської армії, до складу якої входили і українці. Представники руху провели там свій перший захід.

«Ми прийняли рішення розпочати з військових цвинтарів на Стрийщині, Львівської області. Ще до майдану, товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» відновило більше 10 поховань, де лежать бійці УПА, УСС, австро-угорської армії, люди різних національностей — українці, угорці, австрійці, німці і навіть хорвати. Проте місцеві органи влади не оцінили проведеної роботи та не забезпечили належного догляду таким місцям», - повідомив Соха Семен.

На кладовищі у селі Грабовець знаходилось вже похилене загородження та не кошена трава. Дерев’яний хрест згнив та символічно лежав збоку. Під час обговорення з місцевими мешканцями про проблеми руйнувань культурно-історичної спадщини країни, було виявлено, що з боку місцевої влади жодного систематичного догляду за військовими могилами не ведеться.

«Головним завданням нашого проекту є змусити місцеву владу сприяти догляду за історичною спадщиною - п. 6 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про охорону культурної спадщини», проводити культурно-просвітницькі розмови з громадою і прибирати та облаштовувати місця поховань. Саме цим і плануємо зайнятись надалі, будемо висвітлювати проблему у мережі та піднімати питання в обласній раді, місцевих та сільських. Адже, як показує практика, єдиний спосіб змусити можновладця виконувати свої обов’язки – це медійний розголос проблеми та тиск з боку активістів», - додав Соха Семен.

На черзі у консервативного руху «Традиції і Порядок» військові цвинтарі у селах: Нежухів, Райлів, Завадів, Головецько та поблизу Моршина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: