У школах Львова навчатимуть, як надавати невідкладну медичну допомогу

5b9a20c68662e633963549
фото ілюстративне

Для кожного закладу освіти придбають відповідне обладнання для проведення занять, а для удосконалення навичок щороку будуть організовувати змагання з надання домедичної допомоги.

На пленарному засіданні Львівської міської ради депутати затвердили програму «Домедична допомога: компетентності для життя», за якою учнів та педагогів львівських шкіл навчатимуть, як надавати невідкладну медичну допомогу у критичних ситуаціях, а для шкіл придбають тренажери для штучного дихання. Ухвалу підтримали 46 депутатів.

«Найбільш актуальною зараз залишається тема, яка стосується надання першої домедичної допомоги для того, щоб можна було зберегти життя дитині. У першу чергу, це стосується вчителів, які викладають курси «Основи здоров’я», «Захист Вітчизни». Вони повинні володіти такими практичними навичками, аби змогти передати їх дітям. Тому для вчителів передбачено сорокагодинне навчання. Частину навчань вже пройшли 200 вчителів, ще частина передбачається у вересні. Що стосується дітей, то, звичайно, що у навчальному предметі «Основи здоров’я» передбачені теми, які стосуються охорони життя і здоров’я дітей, але вони не є практичними. Тому ми опрацювали програму, пристосовану до вікового сприйняття цього матеріалу дітьми. Вона буде проводитись протягом певної кількості годин для учнів 5 - 10-их класів, зважаючи на те, що діти різного віку можуть по різну інформацію сприймати. Це і те, як врятувати один одного, коли стався опік, що зробити, щоб не допустити порізів, забоїв, а також те, що стосується надання першої домедичної допомоги», - зазначила начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

Також у рамках програми для кожного закладу освіти придбають відповідне обладнання для проведення занять, а для удосконалення навичок щороку будуть організовувати змагання з надання домедичної допомоги.

Запровадження міської програми навчання практичних навичок з надання невідкладної медичної допомоги у червні минулого року ініціювала депутатка ЛМР Уляна Пак. На думку Уляни Пак, вчитися надавати невідкладну допомогу необхідно починати ще в шкільні роки.  «Нещасні випадки, травми та хвороби можуть трапитися з нами раптово і в будь-якому місці. Тому оперативність надання допомоги до приїзду медиків часто залежить від людей, котрі знаходяться поруч з постраждалими, особливо якщо вони володіють навичками надання першої допомоги», - говорить депутатка. Цю тезу підтримали і врахували при підготовці Стратегії «Львів, дружній до дітей та молоді». Тоді  вдалося об‘єднати зусилля колег та управління освіти для включення відповідної програми до пріоритетів. «Курс невідкладної медичної допомоги, окрім теоретичних занять, обов’язково повинен передбачати здобуття практичних вмінь. Чудово, що Львову вдається запроваджувати європейські стандарти в освіті та розвитку дітей», - наголосила Уляна Пак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: