Мальовничі місця у Карпатах, де варто побувати туристам

1 (1)
Фото: Михайло Глаголєв

Карпати – це не тільки мальовничі гори, густі ліси, красиві природні ландшафти, але і м’який клімат у поєднанні з цілющими властивостями мінеральних джерел.

ВСВІТІ вибрали “десять точок” на карті Карпатського регіону, які могли б стати альтернативою морському відпочинку. До уваги брались фактори краси місцевості та можливості оздоровитися.

Східниця

Невелике селище і курорт на Львівщині, де лікує сама природа. Розташоване воно у долині річки Східничанка на висоті 600 м над рівнем моря. Навколо – лісисті гори, вершини яких досягають тисяч метрів. Повітря цієї гірської місцевості – з пониженим вмістом кисню, насичене ароматом хвої і безлічі лікарських трав, що позитивно впливає на кровотворний процес.

Унікальність Східниці і в тому, що це єдине місце в Європі, де на одній території знаходиться близько 40 джерел з різним типом лікувальних мінеральних вод. Також тут є поклади лікувальних грязей.

У Східниці безліч санаторіїв, оздоровчих центрів, котеджів і гостинних дворів. Щоб заощадити, можна винайняти приватний будиночок у місцевих жителів, які заодно й ознайомлять вас з тамтешніми традиціями.

Ціни в приватному секторі стартують від 50 гривень без харчування і від 200 грн з триразовим харчуванням. Ближні екскурсії від 60 грн (фортеця Тустань), далекі (термальні джерела Карпат, замки Закарпаття, сиро-винний тур) – від 300-500 грн і вище. Також можна замовити лікувальні грязі (озокерит), вартістю від 60 до 100 гривень.

Дістатися в Східницю можна через місто Львів, де з привокзальної площі головного ж/д вокзалу ходять маршрутні таксі. Також зручно їхати поїздом Київ-Трускавець, звідки пересісти на маршрутне таксі в Східницю.

Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Сколе

Районний центр на Львівщині, який розмістився на берегах річки Опір. Тутешні гори вкриті реліктовими ялицево-буковими лісами, які насичують повітря фітонцидами, що знищують бактерії.

А якими захоплюючими можуть стати прогулянки Національним природним парком “Сколівські Бескиди”, сходження на гору Парашка, екскурсії до водоспадів Кам’янка та Гуркало, збір грибів та ягід, які ростуть тут, купання або рафтинг в річці Опір. Цілющими властивостями наділені навколишні мінеральні джерела.

Так само, як і у всіх карпатських поселеннях, тут можна знайти житло і в приватному секторі, і зняти номер в готелі за цілком доступними цінами.

Будиночок в приватному секторі обійдеться від 60 до 200 грн (без харчування) і від 300 грн – двомісний номер в готелі (харчування окремо в ресторані – приблизно 100 грн на день за одну особу). Екскурсії – безкоштовно: прогулянки лісом, до водоспаду, на збір ягід. Багато готелів обладнані сауною, римською лазнею, мангалом та іншими зручностями.

Доїхати в Сколе можна поїздами, що курсують у напрямку Київ-Львів-Ужгород, електричками Львів-Мукачево, або маршруткою Львів-Сколе.

фото: dimkadj
фото: dimkadj

Верховина

Це найвищі гори Карпат і найколоритніший народ – гуцули. Селище лежить на висоті 620 метрів над рівнем моря, в межах гірського масиву Чорногора, який об’єднує Говерлу, Петрос і Піп Іван, висота яких – не менше двох кілометрів.

Через Верховину протікає одна з найкрутіших річок Чорний Черемош. Якщо завітаєте сюди влітку – вам обов`язково запропонують сплав по річці на байдарках, або надувних човнах.

Крім того, туристи можуть відпочити і з вудкою, і з кошиком для грибів і ягід. Але головне, не забути піднятися хоча б на одну з відомих гірських вершин. Невимовне задоволення, коли ти, втомлений, але задоволений, ковтаєш прохолодне повітря на самій вершині, оповитій густим туманом. А ще добре на березі річки засмажити на вогні цілого баранчика, як це роблять місцеві жителі.

Любителі культурного відпочинку можуть відвідати Музей гуцульського побуту та народних інструментів, відправитися на Скелі Довбуша або у місця зйомок кінострічки “Тіні забутих предків”.

Вартість двомісного номера в готелі, або у приватній віллі – від 80 до 300 (без харчування). Найчастіше туристи у Верховині обходяться безкоштовними прогулянками в гори або катанням на конях, велосипедах, сплавах по річці за договірну ціну.

Дістатися до Верховини можна через Івано-Франківськ, звідки майже щогодини курсує маршрутне таксі.
Верховина

Ворохта

Відомий курорт знаходиться у верхів’ї річки Прут, на північних схилах лісистих Карпат.

Літо у Ворохті – це піші прогулянки, купання і сплав по гірській річці, походи в гори, збір цілющих рослин.

В селищі знаходиться пам’ятка дерев’яної гуцульської архітектури 17-го століття – церква Різдва Богородиці. Цікавим об’єктом є й арочні залізничні мости (віадуки), зведені тут в XIX столітті.

Вартість житла – від 50 до 125 грн без харчування в приватному секторі. Як правило, це двоповерхова вілла з автостоянкою і всіма зручностями. З розваг – похід в гори, кінні прогулянки, екскурсії за договірну плату.

Дістатися до Ворохти можна потягом Львів-Рахів або маршруткою Івано-Франківськ-Ворохта.

фото: vorohta.com.ua
фото: vorohta.com.ua

Косів

Один з найвідоміших карпатських курортів розмістився біля підніжжя буковинських Карпат. Сприятливий клімат Косова, невелика і чиста річка Рибниця і відсутність промислових об`єктів – ідеальні для зеленого туризму.

Особливою популярністю користується Косівський базар, відомий далеко за межами Гуцульщини. Тут можна знайти багатющий вибір керамічного посуду, килимів, вишиванок, виробів із заліза, шкіри та хутра.

У місті та його околицях туристам пропонують на вибір: готелі, бази відпочинку, пансіонати, приватний сектор на будь-який смак.

За півгодини їзди від Косова – село Шешори, відоме своїми водоспадами і музичними фестивалями.

Діапазон цін – в межах від 100 до 250 грн за двомісний номер в готелі або на віллі. За окремий будинок доведеться заплатити від 250 до 450 грн. Господарі пропонують своїм гостям весь набір послуг, включно з басейном і сауною, а головне – неповторну гуцульську кухню.

Доїхати до Косова можна прямим автобусом з Києва чи Івано-Франківська.

Ансамбль бандуристок біля водоспаду Гук (фото: Трач Руслан)
Ансамбль бандуристок біля водоспаду Гук (фото: Трач Руслан)

Пилипець

Це село в Закарпатській області більш відоме як гірськолижний курорт, але і влітку там є чим зайнятися. Через село протікає річка Плошанка, поруч з якою знаходиться один з найбільших і наймальовничіших водоспадів у Карпатах – Шипіт.

А в 7-ми кілометрах від Пилипця, в селі Келичин, знаходиться унікальне джерело природньогазованої мінеральної води, яка майже не зустрічається в природі. Цю воду можна застосовувати для питного лікування і ванн при захворюваннях органів травлення, серцево – судинної системи, а також недокрів’ї та гінекологічних проблемах.

Крім того, в селі є багато готелів, кафе, спа-салонів, що гарантують комфортний відпочинок.

Вартість житла не виходить за рамки 120-150 гривень з людини (з харчуванням), в готелі, або окремому будиночку. Без їжі відпочинок в Пилипці обійдеться не дорожче 60 гривень на добу. Для дітей до 12 років і туристів, що прибули на тривалий час, привітні господарі завжди зроблять знижку.

Дістатися до Пилипця можна поїздами Львів – Мукачево та Київ – Чоп, доїхавши до станції Воловець, а звідти на маршрутному таксі, або рейсовому автобусі Воловець – Міжгір’я.

Вид із Пилипця (фото: Любомир Тригубишин)
Вид із Пилипця (фото: Любомир Тригубишин)
Водоспад Шипіт (фото: guide.karpaty.ua)
Водоспад Шипіт (фото: guide.karpaty.ua)

Солотвино

Селище на правому березі річки Тиса, більш відоме як лікувально-оздоровчий курорт. Основне його багатство – величезне родовище солі– приблизно 3,5 млрд. тон.

Родзинка Солотвино – унікальні соляні озера. Вода в них дуже солона і корисна для лікування захворювань нервової системи, радикулітів, плевритів, артритів, захворювань шкіри. Тому сюди щороку приїжджає багато туристів. Тут багато готелів, баз відпочинку, санаторіїв.

Ціни за житло на базах відпочинку – від 60 до 400 гривень, залежно від категорії номера. Вхід на соляні озера – 20 гривень, хоча проживання на деяких базах відпочинку гарантує безкоштовне користування водоймами. Соляні шахти зараз не працюють.

Дістатися в Солотвино можна на поїзді до Мукачева чи Ужгорода, а звідти на автобусі-маршрутці.

фото: www.karpaty.info
фото: www.karpaty.info

Шаян

Невеликий курорт в Хустському районі на Закарпатті. Село лежить на лівобережжі річки Тиси. Завдяки м’якому клімату і лісистим горам це селище називають “Українською Швейцарією”.

Але основною фішкою курортного селища є мінеральні води, що за складом дуже схожі з “Єсентуки”, “Нарзан” і “Боржомі”. Вживання тутешньої “мінералки” з величезним вмістом кремнію, незамінне при хворобах печінки, кишково-шлункового тракту, жовчних шляхів.

А що ж робити здоровим? Купання, риболовля, катання на човнах по озерах під назвою “Сіаламські купальні”.

Окремий будиночок можна зняти за 150-350 гривень на добу. Середня вартість номера в готелі або у віллі від 120 до 450 гривень (без харчування).

Доїхати можна поїздами Ужгородського напрямку до Мукачевого, далі автобусом або маршруткою до села Шаян.

фото: golden-travels.com.ua
фото: golden-travels.com.ua

Синяк

Село в Мукачівському районі Закарпатської області, яке отримало таку назву через колір мінеральної сірководневої води, яка б’є з тутешньої землі майже на кожному кроці. Ванни з кислуватої на смак “синьки” – найкращі ліки при захворюваннях опорно-рухового апарату, кістково-м’язової та нервової систем.

Синяк з усіх боків оточений лісистими Карпатами, де ростуть бук, ялина, ялиця і водиться багато тварин. Тому між прийомами оздоровчих ванн можна прогулятись лісом, збираючи гриби і ягоди, або половити форель на гірській річці Синявці.

За будиночок для великої компанії у підніжжі гори доведеться викласти на добу 75-100 грн з особи (діти – від 30 грн). Вартість проживання на еко-курортах (2-поверховий котедж, сніданок, різні види послуг) стартує від 500 гривень за двох-чотирьох людей. Щорічно в останню неділю травня тут святкують “Вихід на полонини”, коли проводжають вівчарів з отарами овець в гори.

Щоб дістатися в Синяк, потрібно їхати поїздом до міста Мукачево, а далі на маршрутному таксі до кінцевої станції.

фото: karpaty-ua.com
фото: karpaty-ua.com

Путила

Районний центр на південному сході Чернівецької області – наймальовничішій частині Буковини, яку називають Путильщиною. Це ідеальне місце як для ледачого, так і активного туриста. Якщо перші обмежаться прийомом кисневих ванн (у районі – жодного шкідливого промпідприємства), то другим сам Бог велів зайнятися верховою їздою, скелелазінням, відправитися на рафтах, або байдарках вниз по річці Путилі або Черемошу.

Але найцікавіше – піший похід до чабанів, які з травня по вересень залишаються високо в горах для випасу овець. Під відкритим небом пастухи готують справжню бринзу.

Любителям “терапії для очей” рекомендуємо побувати біля озера Гірське око, або поїхати на перевал Німчич, що відкриває розкішний вид на гірську долину Черемоша. Також цікаво поблукати в Черемоському ландшафтному парку серед трьохсотрічних ялин, чи пошукати квітку щастя – едельвейс.

На пам’ять про поїздку не забудьте купити гуцульську вовняну ковдру – “ліжник”, яку виготовляють тільки в цьому краю.

Знайти окремий будиночок можна і за 100 гривень на добу, що стосується більш респектабельного житла, то вартість котеджів стартує від 500 грн.

Їхати в Путилу потрібно поїздом у м.Чернівці, потім – автобусом до центру смт. Путила.

Путила проводжає вівчарів на полонину (фото: ua-travels.livejournal)
Путила проводжає вівчарів на полонину (фото: ua-travels.livejournal)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: