Фінішна пряма: на Львівщині обговорили готовність до виборів

jFZlw4lP9X4UghkEyDESMiMLBBECHso2X1yCeyTq-1

Доступ до виборчих дільниць для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення,  а також облаштування дільниць у селах залишаються найбільш проблемними в організації голосування.

Доступ до виборчих дільниць для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а також облаштування дільниць у селах залишаються найбільш проблемними в організації голосування.

Про це йшлося під час круглого столу у Львівській ОДА.

Лише 684 дільничних виборчих комісії Львівщини із 2134 є повністю доступними для маломобільних груп населення. При цьому багато недоступних дільниць є у Львові. Для прикладу,  у Галицькому районі 27 дільниць не облаштовані пандусами, у Личаківському - 46, у Сихівському  – 49. Приблизно такою ж є ситуація по всій області.

Крім цього, багато дільниць розташовані вище першого поверху, що створює додаткові незручності.

«В Галицькому районі 8 дільниць розташовані вище 1 поверху, Личаківському – 12, Сихівському – 19, Франківському -5, Шевченківському – 17. Якщо проблеми з пандусами вирішити складно, бо на це потрібні кошти, то перенесення дільниць на перші поверхи – це те що можна зробити. Під час президентських виборів, на Погулянці ДВК були розташовані на 3-му поверсі», - розповіла громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області Ярина Гаєцька-Колотило.

«Буквально сьогодні надійшло звернення, що у 90-й школі  дільниця розташована на другому поверсі, хоча завжди була на першому. Під час президентських виборів були дільниці, які розташовувалися   по 3 в одній будівлі, і всі три - на другому поверсі. Виникає питання, чим керуються розміщуючи дільниці на других поверхах. Можливо в пріоритеті було дотриматися стояло стандартів площі,  а не прав громадян. Практично на жодній дільниці немає кабінок оснащених для людей з  інвалідністю. На деяких дільницям були проблеми з освітленням», - додала  представниця  Уповноваженого ВР України з прав людини в західних областях Світлана Семчишин.

Начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців ЛОДА  Зоряна Павлів розповіла, що проблеми з облаштуванням дільниць виникають у деяких сільських населених пунктах.

«Іноді немає жодного належного приміщення, де модна було б розташувати дільницю. ФАПи закрилися, клубів немає, і буває так, що дільниці працюють у досить екстремальних умовах.  Дуже  велике навантаження лягає на органи місцевого самоврядування щодо облаштування цих приміщень. Є дотаційні населені пункти, які просто не мають коштів на належне облаштування  дільниць», - каже Зоряна Павлів.

Тим часом, уже завтра окружні виборчі комісії мають отримати бюлетені і впродовж четверга–п’ятниці передати їх у ДВК. Туди також повинні передати уточнені списки виборців.

Вчора минув останній день, коли у відділах ведення Реєстру можна було тимчасово змінити місце голосування. До четверга включно це можна зробити лише звернувшись до місцевого загального суду із позовом про уточнення списку виборців

«Очікуємо що буде багато рішень судів у четвер і з цими рішеннями виборці будуть приходити на дільниці і вносити зміни у списки виборців уже на дільниці», - розповіла Ярина Гаєцька-Колотило.

Загалом за весь період з початку виборчого процесу відділи ведення реєстру, яких в області є 34  прийняли 17 тисяч 119 заяв про тимчасову зміну місця голосування.

Відтак, за даними Державного реєстру виборців 13666 виборців обрали місцем голосування Львівщину. 6551 із них змінив місце голосування в межах області.

«Зокрема, 7115 виборців з інших областей, а також із Закордонного виборчого округу 21 липня зможуть проголосувати на дільницях Львівщини. Найбільше тих, хто голосуватиме у нас – виборці з Києва (858), Донецької (721) і Дніпропетровської (517) областей. Водночас, 6562 виборці Львівщини голосуватимуть за межами області. Зокрема, 1204 з них – на Донеччині, 766 - у Києві і 442 у Закордонному виборчому окрузі», - розповіла Зоряна Павлів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: