Проблема провалля біля Стебника не усунута, є загроза в об'їзній дорозі, — Маланич

22219571_1863283627320244_1480299536_o

Стан провалля біля Стебника моніторять науковці, але на будівництво об’їзної дороги коштів немає.

 

Про це під час апаратної наради у Львівській ОДА заявив начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич.

За його словами в зоні впливу ПАТ «Стебницьке  ГХП «Полімінерал» налагоджено моніторинг довкілля, який здійснюється Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу, Національним університетом «Львівська політехніка» та Карпатським відділенням Інституту геофізики ім. С. І. Суботіна НАН України.

«Ми вже розуміємо, що робиться всередині і назовні і як відбуваються зміни самої поверхні», - розповів Микола Маланич.

Водночас він наголосив, що екоінспекція може лише контролювати ситуацію зі стебницьким проваллям, але не має повноважень щодо його ліквідації. На його думку, відповідальність за ліквідацію провалля під Стебником має нести саме підприємство «Полімінерал» та Фонд держмайна, а не Держекоінспекція Львівщини

«Ця проблема не Держекоінспекції чи департаменту екології ЛОДА. Відповідно до договорів усі повноваження щодо утримання лежать на Фонді держмайна України. Він своєю чергою як розпорядник підписав угоду, яка чітко передбачає виконання всіх заходів. Ми ж могли лише здійснювати контроль і нагляд, максимум – моніторинг. Щодо здійснення контролю за цією ситуацією, то екоінспекція, звісно, вживає всіх заходів. Відповідальність з себе ми не знімаємо, але ми не повинні брати цей тягар лише на себе. Є Фонд держмайна України, є держава», – заявив Микола Маланич.

За його найбільшою проблемою є відсутність фінансування.

«Ми їздили в комітети, виступали щоб нам виділяли якісь державні кошти, але, на жаль, отримали тільки на перенесення водозабору і ліній електропостачання. Головна проблема не усунута, загроза ще є додатково в об’їзній дорозі. Станом на сьогодні вона не робиться бо відсутнє фінансування. Це найбільша проблема», – заявив Микола Маланич.

Своєю чергою голова ЛОДА Маркіян Мальський вважає, що для вирішення проблеми потрібно шукати міжнародне фінансування.

«Я попрошу щоб мені доповіли, яка  є ситуація з напрацюваннями в цій сфері. Також треба  розглянути можливість залучення міжнародного фінансування на вирішення екологічної  проблеми. Ми це обговоримо і я наступного разу доповім по вирішенню цієї проблеми», - підсумував Маркіян Мальський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: