«Мова об’єднує»: у Львові відсвяткували набуття чинності мовного закону (фото)

GAL_6574

16 липня мешканці українських міст зібралися на площах, щоби відзначити набуття чинності  Закону про державну мову. У Львові, біля пам’ятника Тарасові Шевченку, провели акцію «Мова об’єднує».

Питання про мову було, є і буде питанням про свободу України, сказав під час акції п'ятий Президент України, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко.

За його словами, символічно, що закон про мову вступає в силу в річницю ухвалення Декларації про державний суверенітет України. У тому історичному документі вперше чітко сформульований обов’язок держави – забезпечити функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя.

«Хтось державний статус сприймає для галочки, буквально як мову для чиновників. А для нашої команди це не формальність, для нас мова, як віра та армія – фундамент державності. Історія вчить нас – де мало української мови, там мало України. Це в голові не вкладається, але протягом перших 25-ти років Незалежності українська мова у власній хаті проживала на пташиних правах. Країна залишалася в так званому єдиному гуманітарному просторі з Російською Федерацією. Невже на 25-му році незалежності не вистачало політичної волі? Так, саме так і було. Бо казали: «не на часі», «не формат». Казали: «ви привносите конфлікти».  Десятки українських політиків робили кар’єру на боротьбі з українською мовою. Це вони, ці політики, відкрили двері для втручання Кремля у наші внутрішні справи. Пам’ятаєте? Ківалов, Колєсніченко на карті проводили явні і неявні лінії обмеження. І все це обернулося надзвичайно важкими наслідками для єдності України. І межі штучно сконструйованого мовного поділу 5 років тому не випадково було оголошені кордонами так званої «Новоросії». Для них критерієм було: є там українська мова чи немає. І от за 5 років ми з вами багато чого змінили. «Новоросія» розсіялася як туман, у променях українського сонця. Це наше спільне досягнення», – заявив Петро Порошенко.

Він нагадав, як впродовж п’яти років  крок за кроком розширювався простір використання  української мови.

«Квоти на радіо для українських пісень зросли до 75%. Українську добре видно у наших фільмах і на телебаченні, яке раніше транслювало лише московський секонд-хенд. Цього більше немає. Серіали почали знімати не просто в Україні, а українською. Кінотеатри неможливо уявити без вітчизняних україномовних фільмів. 80% книг видається українською мовою», - нагадав п'ятий Президент України.

За його словами, 80% українців вважають, що основною мовою в телеефірі має бути українська, а 60% наполягають на збільшенні кількості україномовного продукту на радіо і телебаченні.

«Це означає одне – українська мова не розколює, а об’єднує, цементує державу. Зміст закону можна висловити простими словами – українська держава визнає, що її майбутнє пов’язане із звучанням української мови в публічному просторі. Мови має бути достатньо всюди, щоб ні у кого і ніколи не виникало спокуси оголосити частину української землі «рускім міром».

Закон не диктує громадянину, яку мову вважати рідною, якою мовою розмовляти в родині і передавати дітям. Закон не перетинає межі особистої свободи, визначеної Конституцією», - наголосив лідер «Європейської Солідарності».

Петро Порошенко додав, що закон про мову є одним з найважливіших, який він підписав як Президент, і є предметом його гордості, як і закони про декомунізацію та державне визнання воїнів УПА, а також звернення до Вселенського патріарха про Томос.

Втім, тепер усіх, хто підтримував ці закони, хочуть люструвати, а їх перелік дуже подібний до списку українців, проти яких Кремль запровадив санкції.

«Це і є реванш. Ми не приймаємо розмов про те, що може бути друга державна мова - російська. І саме по закону про мову, як фундаменту української державності, намагаються бити реваншисти, намагаючись оскаржити його у суді. 5-та колона діє у чіткій координації з  Кремлем. На вимогу Москви, Рада Безпека ООН розглядала цей закон. Але це не є компетенція ООН. Нехай розглядає виконання Росією рішення Міжнародного трибуналу про звільнення наших моряків. Закон є нашою внутрішньою справою», - підкреслив Петро Порошенко.

Він також закликав не вірити, що від Путіна можна відкупитися запровадивши російську мову як регіональну на Донбасі.

«Ми повинні продемонструвати, що готові захищати мову від нападів керівництва Росії і атак їхньої агентури в Україні та шоу-бізнесового лобі, якому закон заважає виготовляти  російськомовний продукт і вигідно продавати його в Московії», - заявив Петро Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності»  сказав, що тепер головним завданням є не допустити скасування мовного закону у суді або переглянути у парламенті, а також протистояти спробам влади його саботувати.

«Достатньо просто змінити склад Нацради з питань телебачення і радіомовлення, і вона вже буде дивитися крізь пальці на дотримання квот на україномовний продукт», - наголосив Петро Порошенко.

Водночас він висловив переконання, що проросійський реванш в Україні не пройде.

«Ми вже чуємо гуркіт бульдозера, яким хочуть зруйнувати фундамент української  державності. Вони  атакують церкву, прагнуть послабити нашу армію, поставити крапку в історії нашої Незалежності. Але нічого в них не вийде. Ми спільними зусиллями зупинимо російський реванші, не дамо зупинити на півдорозі наш рух до ЄС і НАТО і розвернути країну назад до імперії. Ми виборемо повноправне членство України в цих двох міжнародних союзах. Вступ до ЄС і НАТО гарантує нашу Незалежність і незворотність наших реформ. Це головне в стратегії нашої команди. Ми зробимо все можливе, щоб реваншисти не перемогли», - запевнив лідер «Європейської Солідарності».

*Матеріал передвиборної агітації.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: