Зеленський вніс до Ради законопроект про покарання за незаконне збагачення

1156005
Фото з відкритих джерел.

Президент Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду невідкладний законопроект про відновлення відповідальності за незаконне збагачення.

Текст законопроекту №10461 опублікований на сайті парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується встановити кримінальну відповідальність за придбання чиновником активів, вартість яких більш ніж на 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує його законні доходи.

Документом також передбачається створення інституту стягнення необгрунтованих активів. До Цивільного кодексу повинні будуть ввести підстави припинення права власності, визначення видів активів, які можуть визнаватися необгрунтованими, і межу вартості таких активів (вартість, яка в 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Також уточнюється обов'язок доведення у справах такої категорії. Зокрема, визначається предмет доведення для позивача, що є гарантією захисту прав осіб, у відношенні яких можуть бути подані відповідні позови. Пропонується закріпити класичний стандарт доведення - "перевага доказів", який закріплює принцип рівності сторін.

Крім того законопроект припускає звільнення чиновників, активи яких визнані необгрунтованими.

Розгляд справ про визнання необгрунтованими активів і їх стягнення в доход держави пропонується віднести до юрисдикції Вищого антикорупційного суду.

Право на звернення до суду з відповідним позовом пропонується надати НАБУ за узгодженням з прокурором САП. Якщо відповідачем є посадовці НАБУ і САП, право на звернення пропонується надати прокурорам ГПУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: