Глава УГКЦ Святослав прагне патріархату. Чи зустріч з Папою Римським виправдала його очікування?

1149162

У Ватикані протягом 5-6 липня вперше відбувалася дводенна зустріч папи Римського із проводом Української Греко-Католицької Церкви, під час якої обговорювалася ситуація в Україні.

Верховний Архієпископ УГКЦ активізував зусилля з перетворення греко-католицької церкви на патріархат, коли в ПЦУ вже за пару місяців після отримання томосу відбувся конфлікт.  Першим публічним кроком з'явився запит на звершення літургії на свято Благовіщення 7 квітня. Другим – відновлення 19 травня Патріаршого фонду УГКЦ. Третім кроком буде зміцнення присутності у Києві з метою перетворення греко-католицької церкви на загальноукраїнську. Тому, ще 31 травня патріарх Святослав звернувся до численних спонсорів у діаспорі з проханням узяти на себе утримання Патріарших резиденцій в Києві та Княжичах. Як ми раніше розповідали нашим читачам, ці витрати Шевчук оцінює в $75 000 щорічно.

Усі кроки та бажання предстоятеля УГКЦ зрозумілі – поки православні ієрархи гризуться між собою та роблять з автокефалії фарс, греко-католики беруть ініціативу на себе. І загалом мають рацію: воююча країна потребує духовного єднання через Єдину Українську Церкву, яку, в випадку нездатності православних, можуть дати уніати. Ось тільки, на жаль, не обійшлося без одного «але», яке псує всі зусилля Святослава.

Після оголошення дводенного формату зустрічі с Папою та главами дікастерій у Ватикані, багато греко-католиків очікували, що однією з основних тем буде надання УГКЦ статусу патріархату. Це мало стати визнанням ролі та заслуг українських греко-католиків  як  спадкоємиці Володимирового Хрещення, окресленням її подальшого розвитку, а також  зрівноважити надання автокефалії українським православним.

Але, як ми бачимо, позиція та бажання українських греко-католиків не завжди перетинається з позицією Папи. Незважаючи на старання архієпископа Святослава максимально зміцнити позиції УГКЦ як церкви українців всього світу, Папа пригадує про загрозу «партикуляризму» різних форм – церковних, націоналістичних та політичних. Це достатньо прозорий натяк на те, що про патріархат можна забути, а греко-католицьку церкву хочуть бачити у ролі виключно «містечкової» конфесії».

Невідомо тільки, чим це викликане – невже розмовою з Путіним? Враховуючи слова Папи про Донбас, в яких він не згадав про російську агресію, така думка не здається нереальною. І це вже зовсім недобрий знак.

Ніби перестраховуючись в ситуації, коли Рим вже майже 5 років відмовляється визнати очевидне, Святослав і розсилав у травні листи з проханням надання фінансової допомоги. Її отримання істотно зміцнить позиції УГКЦ, що може збільшити шанси на зміну ставлення Папи Франциска. Але гарантувати цього, дійсно, ніхто не може.

Автори телеграм-канала Churcher

Публікації в рубриці «Колонка» не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: