СБУ відкрила кримінальне провадження через карту з Закарпаттям у складі Угорщини

67233427_2433719543524703_1149853033941696512_n

Міністерство закордонних справ України звернулося до Генпрокуратури та Служби безпеки України з проханням відкрити провадження через ілюстрацію в газеті «Карпаталія», яку видає спілка угорців Закарпаття.

На першій шпальті газети зобразили карту, де низку територій України приписали до Угорщини. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Євген Божок.

«На передовиці газети «Карпаталія» ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» під лозунгом «Угорець, вставай!» ілюстрована приналежність Угорщині низки територій України. Сепаратизм! ГПУ й СБУ мають ініціювати провадження. Підписав листи», — написав Божок у Twitter.

Згодом, слідчі Служби безпеки України зареєстрували кримінальне провадження за фактом розміщення на титульній сторінці одного з періодичних видань зображення частини Закарпатської області у кольорах угорського національного прапора.
Нанесений прапор сусідньої країни на територію виборчих округів, на яких балотуються кандидати в народні депутати від угорської меншини, у населених пунктах з компактним проживанням угорців, умовно відокремлює ці райони від іншої території області.

Зображення із картою Закарпатської області на фоні угорського прапору містить ознаки посягання на територіальну цілісність України та може спровокувати сепаратистські настрої в середовищі угорської національної меншини. Розповсюдження друкованих матеріалів з таким зображенням є публічними закликами до зміни меж території або державного кордону України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: