Океан проблем: Садовий пообіцяв, що руйнування унікальної мозаїки обійдеться забудовнику у кілька мільйонів доларів

67302937_1304887713003331_3537588459466129408_o

Виконавчий комітет Львівської міської ради на позачерговому засіданні скасував містобудівні умови та обмеження на реконструкцію магазину «Океан».

Нагадаємо, скандал вибухнув учора, коли будівельники знесли стіну з мозаїкою, яку забудовник пообіцяв зберегти.

На початку засідання Андрій Садовий заявив, що зранку побував на місці події і продемонстрував камінець із зруйнованої мозаїки.

«Ця мозаїка розкидана по всій території. Я так розумію, що ніхто не збирався її зберігати, про що чітко давав слово архітектор», - заявив міський голова.

«15 лютого були затверджені містобудівні умови і обмеження на реконструкцію споруди. Наголошую, реконструкції з надбудовою. Власники споруди декларували, що весь їхній проект базується на тому, щоб максимально зберегти не тільки стіну і мозаїку, але також і силует даху. Земельні ділянка знаходиться в оренді для обслуговування торговельних приміщень, а не для будівництва. Свідченням того, що девелопер до вчорашнього дня дотримував слова, було те що стіна з мозаїкою стояла. На мою думку, на сьогодні споруди на ділянці вже не існує, і практично реконструювати немає що», - заявив головний архітектор міста Юліан Чаплінський.

В.о. директора департаменту містобудування містобудування Володимир Цабак перевірка об’єкту ще триває, але її результати вже відомі.

«Вчора був виїзд на місце. На даний момент є точно очевидним, що за наслідками перевірки буде анульований дозвіл на початок будівельних робіт. Є підстави так вважати. Просто згідно закону акт складається в останній день перевірки, а це 31 липня, - пояснив Володимир Цабак.

Автор проекту реконструкції, приватний архітектор та викладач «Львівської політехніки», Сергій Іванов-Костецький намагався дистанціюватися від скандалу заявивши, що це було рішення будівельників.

«В проекті було зазначено про переміщення мозаїки на реконструйовану стіну об'єкту. Мозаїка стояла до вчора. Ми вивчали, як це перенести. В проекті є зазначено, що мозаїка, її орнамент має бути перенесений на стіну. Перед початком реконструкції взяли проект з архівів. Коли ми почали реконструкцію, ми почали підсилення фундаментів. Ми не хотіли чіпати поверхів, а лише зробити реконструкцію, але фундаменти були слабкі. Будівельник прийняв рішення і почав розбирати стіну, яка падала на його робітників», — пояснив Сергій Іванов-Костецький.

«Зруйнована власне стіна, а сама мозаїка є збережена поелементно», - додав представник замовника реконструкції, компанії «Ріел-Естейт Груп» Роман Курницький.

Його коментар викликав обурення міського голови.

«Ось у мене є елемент. Можна прийти взяти там скільки хочеш цих елементів», - обурився Андрій Садовий.

«Це акт вандалізму. Це не помилка, не реконструкція. Це цинічне нищення нашої культури. Сосенка збили, пошуміли, забули. Патика збили, пошуміли, забудуть. Завтра Пінзеля на дрова порубають. Там було 102 км.м мозаїки. Це приблизно 2,5 тони. Сьогодні кілограм смальти коштує 35 євро, плюс, Це можна відновити по 3D-моделях, зробити рельєф, покласти новий матеріал. Фахівці є, але має бути воля міста і заставити забудовника профінансувати відновлення. Треба взяти кожен камінчик і почистити зубною щіткою. Це коштує вдесятеро дорожче ніж вартість усього будівництва», - заявив син автора мозаїки, художника Володимира Патика, Остап Патик.

«Забудовник понесе покарання, яке для нього буде вартувати кілька мільйонів доларів. Я  це можу гарантувати. В рамках чинного законодавства. Такі речі пробачати не можна», - заявив Андрій Садовий.

Відтак, виконком скасував своє рішення від 15.02.2019 «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва на реконструкцію ТзОВ „Компанія Ріел-Естейт Груп“ будівлі магазину „Океан“ на вул. Володимира Великого, 26-А».

Юридичному департаменту та управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування доручено вжити заходів щодо розірвання з товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія Ріел-Естейт Груп» договору оренди земельної ділянки площею 0,1817 га.

Тим часом, у компанії вважають, що для скасування містобудівних умов і обмежень не було правових підстав.

 «У самих містобудівних умовах взагалі не йшлося про збереження мозаїки. Підстав для скасування містобудівних умов не було. Ми не відмовляємося від свого зобов’язання. Ми навіть не можемо зрозуміти з чого дійшла висновку громадськість і ЛМР про те що ми не маємо наміру зберігати мозаїку? Ця мозаїка буде перенесена на реконструйовану стіну, але це станеться вже ближче до прийняття в експлуатацію. З чого такі висновки, що її зруйнували? Можливо у вас склалося таке враження, що там валяються шматки мозаїки. Всі елементи збережені у генерального підрядника. У цьому ви зможете пересвідчитися наступного тижня», - прокоментував рішення виконкому Роман Курницький.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: