Корисні, але в міру. Якими продуктами не варто зловживати під час схуднення

close up of green apple and measuring tape

Колонка Уляни Депутович.

Всі знають, що якщо ми хочемо мати струнке і красиве тіло, треба поміняти своє харчування: замінити цукор на корисні солодощі, звичайний хліб – на цільнозерновий, а на гарнір, замість картоплі, надавати перевагу кашам. Проте для схуднення така стратегія працює далеко не завжди.

Мої клієнти десятки разів обурювались, чому вони їдять лише «правильну» їжу, відмовляють собі в улюбленій смакоті, а вага стоїть на місці, або, ще гірше – цифра на вазі замість того, щоб тішити, збільшилась. Чому ж трапляється така несправедливість?

Справа в тому, що у схудненні важливою є не тільки якість їжі (хоча це безперечно грає роль), але й її кількість. Так, є продукти, які  ми частенько продовжуємо їсти й пити в необмежених кількостях навіть на схудненні, при тому не здогадуючись, що ними краще не зловживати.

З досвіду моїх клієнток, пропоную вам ТОП-5 цих «агентів під прикриттям».

  1. Фруктоза та продукція з цим замінником цукру, яку ми частенько їмо, як альтернативу звичним некорисним солодощам. Проте дівчата, фруктоза має таку ж калорійність, як і цукор, тому батончики та печиво з нею нічим не кращі за звичайні. Звісно, якщо ви не діабетик. Тому якщо на продукті пише, що він без цукру, гляньте у склад, чим його замінили. Хорошим цукрзамінником є стевія, вона і справді має 0 калорій і не позначиться на вашій талії, але і ціна продуктів, що її містять, буде вища.
  2. Молоко. Якщо ваша мета – позбутись зайвих кілограмів, не зловживайте ним. Не їсте солодкого, але по декілька разів на день ласуєте латешечками, результат буде невтішний. Молоко містить дисахарид – лактозу, яка, потрапивши у наш організм, розпадається на ту ж глюкозу, тобто це теж цукор, що нам заважає схуднути.
  3. Соки та фреші. Безумовно, фреші є корисними, бо містять багато вітамінів. Але чому б вам просто не з‘їсти фрукт цілим, замість того, щоб вичавлювати з нього свій улюблений фреш. Цукор з фрешів засвоюється набагато швидше, аніж з фруктів. Відповідно, якщо ними зловживати, будете мати «свіжий» жирок. Я вже не кажу про сочки з магазину – це просто цукровий сироп з барвниками та консервантами, який не раджу вживати незалежно від вашої цілі. Хочете пити, пийте краще воду – без калорій та ще й корисно!
  4. Сухофрукти. Вже неодноразово чула від дівчат: я замінила солодке сухофруктами. Це похвально, сухофрукти містять багато вітамінів та мінералів і, безумовно набагато корисніші за солодощі з масмаркету. Але тут все залежить від кількості! Якщо будете їсти пачку фініків за раз, це матиме такий самий ефект для фігури, як від добротного шматка торту чи шоколадки. Тому не об’їдайтеся ними: 2-3 штуки кураги чи фініків – ідеальна порція на день, щоб і поласувати смачненьким і не набрати зайвих кілограмів.
  5. Горіхи дуже корисні і потрібна річ для нашого організму. Вони містять мінерали та ненасичені жири, необхідні нашій гормональній системі. Так, саме з жирів синтезуються наші статеві гормони – естроген та тестостерон, тож вживати їх потрібно для здорової репродуктивної системи. Але, як ми знаємо, саме жири є найкалорійнішими нутрієнтами в харчуванні. Тому якщо будете їсти горіхи безлімітно, ними запросто можна наїсти денну норму калорій. Яка ж порція ідеальна? 30 грамів. І калорій зайвих не наїсте, і отримаєте порцію необхідних жирів.

Тож висновок простий: якісна їжа не забезпечить вам схуднення, якщо ви не контролюєте кількості отриманих калорій за добу. Щоб схуднути – вирахуйте свою добову норму калорій для жироспалення з допомогою спеціального калькулятора. І не забувайте, що занадто велика нестача енергії (калорій) теж не приведе вас до очікуваного результату, а тільки забезпечить додаткові проблеми зі здоров’ям. Тож не перестарайтесь!

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правильного харчування

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: