Сьогодні в Україні день тиші перед парламентськими виборами

1133423
Фото: 24 канал

За добу до голосування на позачергових виборах до парламенту офіційно заборонена будь-яка агітація.

В Україні 20 липня настав "день тиші" перед голосуванням на позачергових виборах до Верховної Ради, які відбудуться у неділю, 21 липня, пише Кореспондент.

Згідно з виборчим законодавством, передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем ​​виборів.

У частині 3 статті 57 закону про вибори народних депутатів України зазначено, що передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється.

Також забороняється проведення масових акцій від імені партій і кандидатів у депутати, розповсюдження агітаційних матеріалів, публічні оголошення про підтримку партією чи окремими кандидатами у депутати проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів.

При цьому дозволяється поширення інформації безпосередньо про саме проведення виборів, заклики прийняти в них участь, роз'яснення законодавчих норм і порядку голосування.

За порушення дня тиші встановлена адміністративна відповідальність. За агітацію простим громадянам загрожує штраф у розмірі 510-850 гривень, а посадовцям – 850-1360 гривень, пише 24 канал.

Але сам факт порушення спершу треба довести в суді. Коли поліція виявляє порушення, то складає протокол, а тоді суд ухвалює рішення. Але навряд чи суд зможе довести, що ті чи інші білборди або плакати мають стосунок до виборів.

Зауважимо, що Закон України передбачає відповідальність за агітацію в день тиші лише для інтернет-ЗМІ. Для звичайних користувачів покарання на сьогодні не передбачено. Юзери не є ані членами політичних партій, ані ЗМІ, ані рекламними та піарагенціями, тому на них не поширюється заборона на передвиборчу агітацію.

Проте українцям варто утриматися в день тиші від аватарок у Facebook із закликом підтримати ту чи інше партію або кандидата-мажоритарника на виборах. Незважаючи на відсутність покарання, це також є порушенням законодавства.

Вибори до Верховної ради України проходять за пропорційно-мажоритарною системою. Половина складу парламенту обирається за партійними списками в загальнодержавному багатомандатному окрузі. Другу половину народних депутатів обирають в одномандатних округах.

Як пише РБК-Україна, для участі на виборах в Раду 2019 Центральна виборча комісія зареєструвала 22 політичні партії, за списками яких балотуються 2747 кандидатів.

В одномандатних виборчих округах візьмуть участь у виборах 3083 кандидати. 1405 з них балотуються від політичних партій, а 1678 осіб йдуть на вибори як самовисуванці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: