«Паспортизація» українців сприятиме примусу країни до капітуляції перед Москвою, – експерт

6c7facbaca656b2e728f9bfe0e3976a0_17343

Для України початок видачі російських паспортів на окупованих територіях є  очевидною загрозою національній безпеці, а сама паспортизація, за логікою її ініціаторів, має кілька цілей.

Про це ІА Дивись.info сказав Юрій Шуліпа, директор Міжнародної спілки «Інститут національної політики».

«По-перше, це зменшення населення України за переселення в інші країни шляхом роздачі паспортів Угорщини, Польщі тощо, переважно в західних областях, і громадянства Росії в інших регіонах. Російська «паспортизація» громадян України вписується в негласну концепцію Кремля з економічного і демографічного ослаблення потенціалу України, щоби в майбутньому було простіше примусити Україну до капітуляції перед Москвою», – каже експерт.

Юрій Шуліпа зазначає, що це експансія російського інформаційного середовища.

«По-друге, посилення інтеграції громадян України в російське інформаційне середовище, щоби потім під впливом російської і проросійської пропаганди вони проголосували на виборах до Верховної Ради за нав'язаних їм прокремлівських кандидатів (тому що отримання російського громадянства не вимагає обов'язкового відмови від українського громадянства). Примітно, що указ Путіна про спрощений порядок отримання російського громадянства готувався давно і був навмисно прийнятий перед початком парламентської виборчої кампанії в Україні», – продовжує експерт.

Він зазначає, що варто враховувати, що (за доступними даними) до трьох мільйонів громадян України знаходяться на заробітках в Росії, у багатьох з них там живуть родичі, батьки, діти і так далі.

«По-третє, деякі особи, які отримали російське громадянство, будуть призвані в Збройні сили РФ. У цьому випадку вони підписуються на те, що готові стати прямими колаборантами, «гарматним м'ясом», і воювати на Донбасі проти своїх же співвітчизників на боці окупантів або в інших гарячих точках, там, де їм накаже кремлівське керівництво. Тобто шляхом видачі російських паспортів Москва збільшує ще й можливість поповнення своїх збройних сил за рахунок громадян України, і це ще раз підтверджує, що РФ є окупантом та діє як окупант» – каже Юрій Шуліпа.

І додає, що частину своєї місцевої агентури, в тому числі виявленої або відпрацьованої, Москва виведе з України шляхом прийняття в громадянство РФ, що вже передбачено статей 23 Федерального Закону РФ «ПРО службу зовнішньої розвідки» (хоча цей же фактор може мати для РФ і негативну сторону).

«Путін і його чекістсько-фашистська ОЗУ на прикладах тимчасово окупованих грузинських територій Абхазії і Південної Осетії, а також українського Криму, давно практикують «виправдання», для утримання цих територій. У цих тимчасово окупованих регіонах, спеціально, в добровільно-примусовому порядку документують окуповане населення громадянством РФ і російськими паспортами, щоб у разі початку визволення цих територій військовим шляхом, Росія мала можливість під виглядом захисту своїх новоспечених співгромадян, здійснювати військові дії за утримання окупованих територій проти офіційної влади.

Єдиний позитивний фактор надання громадянства РФ полягає в тому, що частина громадян України, яка щиро ненавидить і українців, і все українське, поїде в Росію. Цей фактор позитивно позначиться в ході майбутньої деокупації тимчасово окупованих територій. Але цей же фактор має і негативну сторону: громадяни, документовані російськими паспортами, як вже показано вище, можуть бути завербовані і бути агентами як таємного, так і відкритого впливу», – продовжує експерт.

Видача російських паспортів громадянам України суперечить загальноприйнятим нормам міжнародного права і так званим Мінським домовленостями.

«Так, у міжнародному праві немає конкретних норм, які забороняли б Росії представляти своє громадянство громадянам України всупереч офіційній позиції та законодавству України. Однак там є норми, що передбачають відповідальність країни-агресора, якою є Росія, за подібні кроки. Це дає підстави для України апелювати до міжнародного співтовариства із закликом посилити санкції проти Росії. Це єдиний інструмент, щоб змусити агресора відмовитися від протиправної поведінки», – зазначає Юрій Шуліпа.

Водночас він пояснює, якою повинна бути реакція всередині України на російську паспортизацію.

«Що стосується можливої реакції всередині України, то, безумовно, слід внести зміни в законодавство про громадянство: як мінімум, повинна бути введена серйозна відповідальність за неповідомлення органу міграційної служби про придбання громадянства іноземної держави. Прийняття такої законодавчої зміни має супроводжуватися інформаційною кампанією, щоб роз'яснити шкоду і небезпеку подвійного громадянства для України в сьогоднішній ситуації», – веде далі експерт.

На загальнонаціональному рівні необхідно вдосконалити процедури припинення громадянства України у разі набуття громадянства іншої країни.

«Така міра передбачена в низці країн Європейського Союзу-згадаємо, наприклад, рішення Європейського суду з прав людини у справі № 76136/12 «Рамадан проти Мальти». Приклади з української практики: припинення громадянства України для народного депутата Артеменка і колишнього помічника міністра економіки Саші Боровика відповідними указами президента. Для випадків припинення громадянства України необхідно встановити також законодавчу норму, що анулює право на пенсійне та соціальне забезпечення.

Для захисту національних інтересів слід також вирішити питання про кримінальне переслідування посадових та інших осіб РФ, що беруть участь у видачі російських паспортів громадянам України», – резюмував експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: