Провалля біля Стебника: небезпечна ділянка розташована за 100 метрів від житла

22219571_1863283627320244_1480299536_o

Науковці не бачать небезпеки для виникнення нового карстового провалу поблизу Стебника. Про це під час апаратної наради у ЛОДА заявив директор департаменту екології та природних ресурсів Руслан Гречаник.

За його кілька наукових інститутів провели моніторинг земної поверхні та прогнозування просторових зміщень, де проживають місцеві мешканці. Попри те, що   небезпечна ділянка знаходиться за 100 метрів від житлової забудови, небезпеки науковці наразі не бачать.

«Всі наукові інституції в своїх висновках твердять що на даний час підстав для інтенсивного розвитку карстів і можливості карстопровальної небезпеки немає» - розповів Руслан Гречаник.

Він додав, що встановлено нахиломірні станції в селі Модричі в приміщенні готелю "Візит", на трасі Східниця – Пісочна і в місті Стебник у міській раді. Також розроблено карти небезпечних ділянок та 3D-модель вертикальних деформацій території гірничого відводу рудника №2, звідки винесли  ЛЕП напругою 35 кВт.

«Крім цього, «Львівобленерго» розроблено проект винесення ЛЕП напругою 110 кіловольт. Роботи планувалося фінансувати за кошти своє інвестиційної програми, але наскільки я розумію,там зараз є якісь недопрацювання» - розповів Руслан Гречаник.

Він додав, що триває будівництво магістрального водогону Гірне – Дрогобич, загальна вартість проекту становить більше 33 млн грн, однак з резервного фонду держбюджету виділили лише 6 млн грн.

«Роботи на сьогодні виконуються, але ще потрібно більше 26 мільйонів гривень і відповідні запити в травні були подані на ім'я прем'єр міністра України» – заявив Руслан Гречаник.

Він також розповів, що служба автомобільних доріг у Львівській області розробила проектно-кошторисну документацію на будівництво автомобільної дороги Східниця – Пісочна, яка скерована на експертизу.

«Зараз проводяться роботи з оформлення смуги відведення земель постійного користування під будівництво дороги. Орієнтовна вартість проекту становить 286 млн. грн. На жаль, отримуємо формальні відписки про те, що це планові роботи і вони  повинні виконуватися за кошти «Укравтодору, а не резервного фонду» – розповів Руслан Гречаник.

Водночас, начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич додав, що підприємство «Полімінерал» не виконало  низки приписів, посилаючись на відсутність коштів. Він також нагадав, що ФДМУ був гарантом виконання всіх природоохоронних заходів.

«Я вносив пропозицію, а давайте все ж таки проведемо аудит. До сьогоднішнього дня жодних дій немає. Держекоінспекція у цьому році буде перевіряти виконання всіх приписів. Але ми не можемо прийти в будь-який час, бо діє обмеження, по закону ми можемо йти або на планову перевірку або за аргументованим зверненням громадянина і за погодженням з міністерством екології», - розповів Микола Маланич.

За словами Руслана Гречаника, у цьому році планується завершити перенесення магістрального водогону, розпочати будівництво дороги, разом з ФДМУ розробити та реалізувати новий проект консервації рудника №2 та рекультивації порушених земель, і забезпечити утримання дамб хвостосховищ у безпечному стані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: