У Львові учасники бойових дій пройшли безоплатний курс іпотерапії

0003

У Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій набрали вже четверту групу ветеранів АТО/ООС для проходження курсів реабілітації за програмою «Іпотерапія. Досвід роду».

Про це повідомляє Армія INFORM.

Узяти участь у цій програмі можуть учасники бойових дій, які проживають у місті Львові та населених пунктах Брюховичах, Рудному та Винниках. Для цього їм потрібно завітати до Центру, де психолог проведе попередню консультацію та тестування, під час яких визначить рівень тривоги, депресивності, соціальної та робочої адаптації і наявність симптоматики посттравматичного розладу. Якщо людина справді має високі показники, вона зможе взяти участь у програмі.

«Іпотерапія добре впливає на рівень тривожності, пригніченого настрою, м’язову напругу, якість сну, підходить людям із наслідками поранень та травм, якщо, звичайно, не має протипоказань лікаря. Бійці не просто навчаються їздити верхи, а ще й доглядають за конями і налагоджують з ними довірливі стосунки. Це дуже впливає на емоційний стан.  Після повернення із зони бойових дій у багатьох є проблеми з емоціями, довірою, налагодженням взаємодії. А кінь не прийме тебе, якщо ти будеш закритий», - коментує психолог Центру надання послуг учасникам бойових дій Юлія Кунта.

У кожну групу набирають чотирьох людей. Для них виділено два коні. П’ять занять для бійців оплачує Львівська міська рада. Курси проходять у «Бухті Вікінгів» (с. Старе Село, Львівська область). Якщо спочатку учасники програми виїжджають лише на манеж  у супроводі інструктора, то на фінальному занятті вони випробовують свої сили на відкритому полі. Курс також включає різноманітні вправи.

«З АТО я повернувся 2 роки тому. Службу проходив у Луганській області, біля населених пунктів Щастя, Станиця Луганська. Про проєкт дізнався на сторінці Львівського центру надання послуг УБД у фейсбуці й зрозумів, що мені потрібно щось змінити у житті, бо почалася депресія, дратівливість, душевний неспокій. Початкові заняття здавалися страшними, бо не знав, як кінь себе поведе, але з допомогою тренерів усе вдалося. Такі курси розслабляють, розвіюють негативні думки, відчуваєш себе вільним від усього», - розповідає Назар Сенько, учасник програми «Іпотерапія. Досвід роду»

Наразі у Центрі проводять дослідження впливу такого методу психологічної реабілітації на стан ветеранів і зазначають, що результативність є, але п’яти занять замало. На меті — наблизитися до десяти занять. Варто зазначити, що у світі практикують 7-8 занять, і в деяких країнах така програма затверджена на державному рівні. Наприклад, у США діє обов’язкова програма реабілітації Horse’s forhero’s.

У Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій також доступні індивідуальні та групові психологічні консультації як для учасників АТО, так і для членів їхніх сімей. Як повідомляють у Центрі, порівняно із 2016 роком збільшилася кількість індивідуальних занять саме із ветеранами, бо на початку діяльності Центру за такими послугами зверталися здебільшого дружини, діти чи батьки учасників АТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: