25 умисних убивств та злочини, пов’язані з тероризмом, – Квятківський підсумував роботу правоохоронців

IMG_6099
прокурор Львівської області Юрій Квятківський

Упродовж 1 півріччя 2019 року на території Львівщини було скоєно 25 умисних убивств та зафіксували 23 злочини, пов’язані з тероризмом.

Упродовж 1 півріччя 2019 року на території Львівщини було скоєно 25 умисних убивств та зафіксовано 23 злочини, пов’язані з тероризмом.

Про це під час координаційної наради керівників правоохороннних органів щодо стану злочинності на території Львівщини розповів прокурор Львівської області Юрій Квятківський.

Із 25 умисних убивств 13 скоєно у нетверезому стані

Найбільше умисних вбивств ставалось у Галицькому, Личаківському, Залізничному, Шевченківському районах Львова, Мостиському, Стрийському, Миколаївському, Кам’янка-Бузькому районах області та у Червонограді.

За словами Юрія Квятківського, нерозкритим залишається умисне вбивство матері та доньки Ясинських, яких 29 березня нинішнього року виявили мертвими в особняку на вулиці Сміливих, 7, а також замах на умисне вбивство засновника та директора компанії «Парус Девелопмент» Олега Манзія, що стався на перехресті вулиць Підстригача та Трускавецької.

«Обидва злочини скоєні на території Франківського району Львова. Робота з розкриття цих злочинів ведеться і перебуває на контролі», – сказав прокурор.

Він додав, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість вчинених умисних вбивств за першу половину 2019 року на Львівщині зросла.

«Звертаю увагу, що із 25 умисних убивств 13 скоєно у нетверезому стані – це 54% від усіх скоєних. 4 випадки вбивства скоєно раніше судимими особами, тобто вони мали б попадати у поле зору поліції», – сказав Квятківський.

Зростання злочинності на території Городоцького району

Незважаючи на зменшення кількості вчинених злочинів проти власності у області загалом, їх ріст все ж відбувся на території Городоцького району на 85%, Стрийського – на 75%, Бродівського – на 26% та у Моршині на 53%.

«Дуже великий ріст, і мене це дивує. Я розмовляв із керівником Нацполіції Львівщини і прошу з’ясувати, в чому причина такого росту цього виду злочинності: торік було 120 злочинів, а цього року їх стало 222 у Городоцькому районі. Є ріст у Стрийському районі – від 41 до 72, місті Моршин – з 15 до 23, Бродівському районі – з 114 до 140. Більшою, ніж по області, є питома вага крадіжок у Самборі, Моршині, Бориславі», – розповів Квятківський.

Хвиля повідомлень про замінування

Вже у першому півріччі цього року задокументовано 23 злочини, пов’язані з погрозами вчинення терористичних актів, що більше ніж у 7 разів за аналогічний період минулого року. У підсумку Львівська область посіла 5 місце у державі після Донецької, Луганської, Харківської та Дніпропетровської областей за кількістю таких фактів.

Протидія незаконним рубкам лісів

З моменту набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів», що стосується внесення змін до ст.246 КК України (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу), яким зменшено розмір шкоди, необхідної для притягнення осіб до кримінальної відповідальності за незаконну порубку, територіальними підрозділами поліції, розпочато лише 16 кримінальних проваджень за ст.246 КК України.

Загалом, у залишку слідчих підрозділів Нацполіції перебуває 180 кримінальних проваджень.

«Мені не зрозуміло, чому незаконні рубки лісу виявляються після публікацій в ЗМІ. Мене дивує ваша споглядальницька позиція», – звернувся Квятківський до правоохоронців.

З початку року внаслідок ДТП загинуло майже 100 осіб

Вже упродовж цього року вчинено 900 ДТП із потерпілими, з них – 512 напідпитку, у яких загинуло 40 осіб. Загалом, внаслідок ДТП померло майже 100 осіб

«Проаналізувавши ситуацію, ми з’ясували, що основними причинами ДТП, у тому числі зі смертельними наслідками, є перевищення швидкості. При цьому, досі на Львівщині відсутні стаціонарні системи контролю швидкісного режиму, а кількість анонсованих мобільних пристроїв вимірювання швидкості TruCam є недостатньою», – закцентував Юрій Квятківський.

Боротьба з наркозлочинністю

Упродовж шести місяців 2019 року органи поліції Львівщини задокументували 142 факти незаконного виготовлення, придбання, зберігання чи збуту наркотичних засобів, речовин, їх аналогів, прекурсорів.

«З вказаної кількості облікованих є лише 96 фактів збуту наркотиків, а це на 38% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Це викликає стурбованість у керівників правоохоронних органів. Я не вірю, що на території міст Борислав, Трускавець, Дрогобич, Буського, Городоцького, Жидачівського, Миколаївського, Мостиського, Перемишлянського, Самбірського, Сколівського, Старосамбірського, Турківського, Яворівського районів особи не збувають наркотиків. Я звертаюсь до керівників відділів поліції: відійдіть від вашої практики, коли ви не хочете псувати статистику. Її треба псувати, треба виявляти ці злочини. Ніхто не повірить, що у названих районах не збувають наркотичні засоби», – сказав Квятківський.

Він додав, що поліція не допрацьовує також в тому, що не перевіряються джерела надходження наркотичних засобів і внаслідок не притягуються до відповідальності особи, які збувають наркотики.

Юрій Квятківський повідомив, що фахівці ГУ НПУ в Львівській області фактично не здійснюють оперативно-розшукову діяльність осіб, причетних до виготовлення чи розповсюдження наркотиків, оскільки у 2019 році заведена лише одна оперативно-розшукова справа щодо осіб, які збувають наркотичні засоби.

Хабарництво

До суду скеровано лише 25 кримінальних проваджень про вчинення злочинів про хабарництво, з них 7 обвинувальних актів за фактами одержання неправомірної вигоди (ст.368 КК України).

«Необхідно активізувати роботу щодо виявлення фактів одержання неправомірної вигоди, зосередивши зусилля на викритті службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище», – наголосив Квятківський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: