Мерія Львова дозволила знести історичний маєток на вулиці Сахарова. Громадськість проти

858

На місці існуючого будинку на вулиці Сахарова, 52 збудують триповерховий скляний офіс із підземним паркінгом.

У п'ятницю, 26 липня, виконавчий комітет Львівської міськради дозволив знести будинок на вулиці Академіка А. Сахарова та збудувати на цьому місці офісний центр з підземний паркінгом, передає ІА Дивись.info.

Будинок на вулиці Академіка А. Сахарова, 52 збудували у 1907 році. Він належав українському аптекареві, колекціонеру та меценату Михайлу Терлецькому. За весь час будинок не був занесений до реєстру пам’яток, а у 90-их роках зазнав значної перебудови.

Михайло Терлецький був єдиним українцем, який мав власну аптеку у Львові. Приміщення закладу було місцем, де зустрічались представники культурної української еліти в умовах польського панування в місті.

За словами начальника управління архітектури та урбаністики Львівської міськради Юліана Чаплінського, будівля не є цінною, оскільки у 90-их роках її перебудували, додали металопластикові вікна, черепицю тощо, додавши що будівля є типовим будинком 90-их років.

«Цей об’єкт на вулиці Сахарова у 90-их роках був перебудований. Тобто це об’єкт, який був повністю надбудований, був змінений його і образ, і характер, і планувальна структура ще в 90-их роках. Тобто там і ота червона дахівка, і та пірамідальна вежечка, і дуже багато декору, який був приліплений, який не відповідає. І всі вікна були замінені на пластикові. Тож, відповідно, врахувати, що це є пам’ятка, ми не маєм юридичного права. І власники, які є в тому числі і власниками земельної ділянки, хочуть побудувати там триповерховий офіс, щось схоже на Futura Hub, що на вул. Кульпарківській, але в три поверхи», — прокоментував Юліан Чаплінський, начальник управління архітектури та урбаністики ЛМР.

Візуалізація будівництва, яке планується на місці знесеного будинку

Заступник міського голови з фінансово-економічних питань Геннадій Васьків наголосив, що новий офіс приверне увагу працівників ІТ-сфери.

«Я мешкаю в цьому районі, там є житлові комплекси, де живуть багато ІТшників . Вони щодня мігрують на своїх автомобілях по всьому Львові. Те, що я бачу, буде там збудоване, може стати офісом, де ІТшники з задоволенням можуть та будуть працювати, бо в таку будівлю, як зараз, ніхто не піде. Тому, на мою думку, це є логічне рішення», – сказав під час розгляду питання Геннадій Васьків.

Натомість, як повідомив ІА Дивись.info голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк, по цьому будинку мало бути належне обговорення з фахівцями, якого не було.

«Коли Чаплінський говорить, що ця будівля не має ніякої цінності, він повинен апелювати необхідними документами. Даний об'єкт має історичну та архітектурну цінність, він пов'язаний з видатними особами української історії, і у зв'язку з цим, такі речі, зокрема, в прийняті рішень про розбирання або руйнування споруди мали би мати серйозні підстави. Підстава, що він комусь заважає, аби збудувати щось більше – це не серйозно, не професійно і не по-державницьки», - сказав Салюк.

Він додав, що будинок не був аварійним, в поганому стані чи загрожував пішоходом та створював проблеми по транспортним розв'язкам. Натомість рішення виглядає як реалізація чиновниками якогось чіткого замовлення.

«Що було особливо цинічно і неприємно, говорилося про те, що це робиться, аби збудувати будинок для ІТшників, при чому, що саме з львівського ІТ-кластеру мені прокоментували, що вони до цього рішення не мають жодного відношення», - додав Салюк.

Попри протест мешканців району проти руйнування будівлі, за знесення будинку та будівництво нового офісу проголосували шестеро з восьми членів виконкому, двоє утримались. Зокрема заступник міського голови Андрій Москаленко, який вважав, що питання потребує додаткового опрацювання.

За інформацією видання «Наші гроші. Львів», з 2011 року власником будинку було ПАТ «Фарлеп-Інвест». Лише кілька місяців тому, 7 травня 2019 року, товариство продало його ТОВ «Інсула Інвест». Разом із будинком в той самий день фірма придбала також і земельну ділянку площею 0,13 га.

Власником ТОВ «Інсула-Інвест» є Олександр Берба, який також володіє ще низкою фірм, пов’язаних з компанією «Авалон» депутата Львівської міської ради Григорія Козловського. Берба є засновником фірми ЖБК «Авалон комфорт-6», ЖБК «Авалон Гарден -3», раніше очолював ТОВ «Авалон інк».

Крім того, він є власником ТОВ «Агенція «Європростір», яке сьогодні ж під час засідання виконавчого комітету отримало дозвіл на будівництво апарт-готелю на перехресті вулиць Стрийська-Наукова. Власником цієї фірми, яка розробляла проект готелю з 2016 року, Олександр Берба став лише у квітні 2019 року.

Читайте також: Біля парку «Боднарівка» зведуть два апарт-готелі та спорткомплекс. Візуалізація

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: