День Незалежності: як в Україні готуються до альтернативного військового параду

171496_big
Фото з відкритих джерел.

Незважаючи на відмову офіційної влади від проведення параду, військові та ветерани російсько-української війни готуються, щоби 24 серпня пройти маршем по Хрещатику. Про готовність взяти участь у параді на День Незалежності вже заявили понад 5 тисяч людей.

Про це ІА Дивись.info розповів організатор акції, ветеран війни Павло Білоус.

«Ми вирішили провести військовий парад, тому що президент відмовився від нього. Спочатку я був один, потім почали приєднувати однодумці. Крім того, паралельно, окремо від нас створилися ще кілька ініціатив. Зрештою ми об’єдналися і постав оргкомітет, який займається усіма питаннями», – розповів Павло Білоус.

Щоправда, пан Павло зізнався, що учорашня заява Зеленського про проведення ходи гідності, замість традиційного військового параду, дещо спантеличила організаторів.

«Водночас нам приємно, у Зеленського прислухаються до народу, але те, як вони це роблять, не дуже правильно», – додав Павло Білоус.

Звісно, що нинішнього року не буде ні пруського кроку, ні ідеальних коробок військових підрозділів.

«Спочатку будуть йти військові, ветерани зі своїми підрозділами і це не залежатиме від кількості, адже не відомо, скільки людей зможе приїхати. Приїде 20 – то 20, приїде 100 – буде 100. А може зможуть приїхати тільки п’ятеро. Тоді буде невеличка прапороносна група від підрозділу і все. Спочатку пройдуть по черзі усі військові, за ними підуть волонтери, родичі загиблих і зрештою – усі охочі взяти участь у параді. Тобто це виглядатиме так, як раніше організовувалася Хода нескорених. Ми об’єднаємо парад і Ходу нескорених», – сказав Павло Білоус.

Щодо анонсованої президентської ходи і ймовірних накладок, організатор переконаний, що узгодженням має займатися Офіс Президента.

«А це вже вони мають узгоджувати, тому що ми давно подали заявку на проведення акції. Але наразі від них нема жодної інформації, ні зв’язку. Мені здається, що нам просто хочуть перебити акцію своєю. Заборон наразі не було. Звісно, що нам можуть в останній момент і заборонити, всяке буває», – пояснив пан Павло.

Сьогодні координація підготовки до параду відбувається здебільшого через соцмережі. У Фейсбуку створено 24 регінальні групи. Про свою участь заявили понад п’ять тисяч людей, вказали, що цікавляться - ще 15-16 тисяч.

Нагадаємо, нинішнього року, починаючи з 2014-го вперше не відбудеться військовий парад 24 серпня. Натомість у Володимира Зеленського анонсували проведення Ходи гідності.

«Цього року Україна святкуватиме День незалежності в новому форматі, про що казав президент. Замість традиційного параду в радянських традиціях із недешевою демонстрацією військової техніки, на центральній вулиці столиці відбудеться хода гідності… Планується, що Хрещатиком пройдуть представники різних родів військ Збройних сил України. Ветерани АТО зможуть приєднатися до представників своїх бригад. Разом із військовими у заході також візьмуть участь, зокрема, медики, вчителі, спортсмени, дипломати і волонтери. У ході візьме участь президент України Володимир Зеленський і керівництво держави», – сказав глава Офісу Президента Богдан.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: