Інтуїтивне харчування чи підрахунок калорій: що допоможе схуднути швидше

kalorii

Колонка Уляни Депутович

Все наше життя – суцільні енергозатрати. Ми витрачаємо енергію, навіть коли не рухаємось, навіть коли відпочиваємо на улюбленому ліжку, навіть коли їмо та спимо. А отримати її нам допромагає щоденна їжа.

Для чого нам енергія

Насамперед енергія необхідна нашому тілу для забазпечення всіх його фізіологічних потреб: легеням потрібна, щоб переносити кисень, шлунку – щоб здійснювати травлення, серцю – щоб перекачувати кров... Стабільна температура тіла також підтримується з допомогою енергії. Все це називається основним обміном речовин, на який припадає орієнтовно 70% ваших добових енергозатрат.

Тож, якщо ви ведете малорухомий спосіб життя, це не означає, що можете нічого не їсти, бо нічого не робите фізично. Організм завжди потребує енергії на основний обмін. І якщо ви будете голодувати він візьме необхідні калорії з внутрішніх ресурсів – палитиме ваш підшкірний жир (це круто),  а разом з ним і м’язи (а це вже не круто).

Окрім основного обміну речовин у вас ще є фізична активність – а це не тільки тренування. Ви ходите на роботу, прибираєте у кімнаті, йдете в магазин, і все це теж вимагає енергії – додаткових кілокалорій з їжі.

А тепер найцікавіше. Ви вже знаєте, що для схуднення нам треба їсти менше кілокалорій, аніж витрачаємо, для масонабору – навпаки їсти більше, а для того, щоб втримати ту вагу, яка є зара, маєте їсти стільки, скільки витратили.  І щоб досягнути будь-якорї з цих цілей,  можна просто вирахувати денну норму калорій, збалансувати білки, жири і вуглеводи в своєму меню і спокійно та без проблем йти до мети.

Інтуїтивне харчування краще

Але я майже щодня чую від дівчат, що рахувати калорії – це занадто складно або й нереально взагалі: все треба важити, дивитися в таблички, додавати...
Натомість став модним підхід у харчуванні, коли їси переважно те, «що підказує організм». Теоретично, таке «інтуїтивне харчування» має місце ( чому б і ні), якщо ти свідомо ставишся до свого здоров’я, обираєш нешкідливу їжу і задоволена власним тілом на всі 100. Та на практиці це, на жаль, виглядає трохи по-іншому.

Я не раз чула від клієнток: «мій організм вимагає солодкого», «мій організм просить чізбургер», «мій організм хоче алкоголь»...
Якщо слухати такі «сигнали» постійно, ви не тільки отримуєте зайву вагу, але ризикуєте попрощатись зі своїм здоров‘ям. Бо це не організм просить вас про цукор чи фаст-фуди, це ви сформували звичку отримувати з цією іжею позитивні емоції. Це не ваш організм потребує алкоголю, це говорить ваша звичка з його допомогою глушити стрес чи розслаблятися. Адже користі для організму у такій їжі нуль!
Та якщо ви ставите перед собою конкретну вимірювальну ціль - наприклад: набрати 2 кг якісної маси, схуднути на 7 кг і надієтеся на інтуїтивне харчування, дійти до мети вам допоможе тільки рідкісна фортуна, унікальна генетика або просто диво. В такому випадку варто рахувати не лише калорії, але й чітко балансувати меню по білках, жирах і вуглеводах.

Як рахувати калорії

Якщо ви таки хочете навчитись рахувати калорії і не витрачати на це купу часу щодня, слідуйте моїм порадам:

вирахуйте добову калорійність свого раціону для досягнення цілі на спеціальному калькуляторі (їх ви можете знайти в інтернеті);

розпишіть наперед збалансоване меню на цю калорійність, зазначивши продукти у грамах, а краще - зверніться до професіонала;

купіть кухонну вагу;

важте каші, овочі та фрукти сирими, а м’ясо - готовим. Робіть це протягом 1 тижня.

Надалі ви вже «на око» знатимете розмір порції обідньої гречки, курки чи салату на перекус, яку маєте з‘їсти на ту чи іншу кількість калорій, а вагу використовуватимете тільки зрідка для нових продуктів харчування. Мої клієнти підтвердять цю тезу.

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правильного харчування

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: