Цинкова війна: мешканці протестували проти будівництва заводу поблизу Винник

65888040_2282748968507687_6929963688107442176_n

Акція протесту проти будівництва цинкового заводу поблизу Винник, Лисинич та Підбірців відбулася під стінами Львівської облдержадміністрації, де сьогодні проводили апаратну нараду.

Відтак, з самого ранку мешканці влаштували пікет, щоб висловити протест, проти шкідливого на їхню думку виробництва, яке має постати неподалік житлових будинків, а також змістом програми «Замовні матеріали» телеканалу 1+1, у якій знову ж таки на думку мешканців ситуація навколо заводу висвітлена односторонньо на користь інвестора.

Пікетувальники на нетривалий час перекрили проїжджу частину біля будівлі Львівської ОДА, а їх представник озвучив позицію мешканців під час апаратної наради.

До учасників акції вийшов голова Львівської ОДА Маркіян Мальський, якого мешканці попросили зупинити будівництво своїм розпорядженням.

«Гаряче цинкування надзвичайно токсичне. Буде утворюватися легка сполука. При попаданні в організм буде утворюватися так звана цинкова лихоманка або нежить. Це буде відбуватися весь час. Крім цього цинк це серйозний нейротоксин. За токсичністю він наближається до ртуті. Він уражає печінку, нирки, легені, бронхи. Будуть народжуватися діти з відхиленнями. А віддалені наслідки — це ракові захворювання. Цей завод там бути не може. Ми його розберемо по шматочках і винесемо. Він там існувати не буде», - заявила одна з учасниць акції, кандидатка  фармацевтичних наук Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Софія Кубрак.

Крім цього, мешканці наголошують, що громадські слухання були проведені формально і лише в одному населеному пункті.

«Громадські слухання не були проведені в прилеглих громадах. Формально слухання були проведені, але згідно закону вони не є чинні. В оцінці впливу на довкілля говориться, що допускається незначний плив на здоров’я людей. Цей вплив буде стосуватися прилеглих територій, тому громадські слухання ми вважаємо такими, що не відбулися. Ми також ставимо під сумнів оцінку впливу на довкілля. Ми за інвестиції але не ціною нашого здоров’я. Ми хочемо вам запропонувати зустрітися з інвестором і розглянути варіанти зробити там наприклад логістичний склад. Влада Винник готова також запропонувати йому альтернативну ділянку. Нехай будує завод, але не за 300 метрів від будинків», - заявив місцевий мешканець Максим Каменецький.

Своєю чергою, Маркіян Мальський пояснив, що не має повноважень зупинити будівництво.

«Створена комісія, яка розглядає це питання. Я, як мешканець Львівщини підтримую позицію, що якщо це виробництво шкідливе — йому там не місце. Але для цього потрібні докази екологів», - заявив голова ЛОДА.

Він додав, що єдиним способом зупинити будівництво є звернення до суду. Водночас розповів, що юристи Львівської ОДА не знайшли підстав для втручання.

За словами Маркіяна Мальського, комісія має завершити роботу за 2-3 дні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: