В озері в Миколаївському районі масово гинуть раки (фото)

раки2

Мешканці підозрюють, що проблема пов'язана з хімічною обробкою прилеглих полів.

Мешканці Миколаївського району помітили масову загибель раків поруч із озером Задорожнє. Дайвери-любителі, які щорічно займаються підводним полюванням у водоймі, стверджують: популяція цих тварин суттєво зменшилась.

«Це озеро називають «малим Байкалом», у ньому не купаються відпочивальники. Там здебільшого любителі ловили рибу і раків. Останнім часом десь місяць-півтора стало помітно біля берега багато мертвих раків. Дайвери, які часто опускалися в цьому місці на дно, також були шоковані, за дві години обстеження водойми побачили з десяток раків і все! Вони просто перестали водитися», — розповідає місцевий житель Василь Лопушинський на своїй сторінці у «Fаcebook».

Люди припускають, що проблема зі зменшенням популяції раків пов’язана із неконтрольованою обробкою хімікатами прилеглих полів.

«Активне обприскування пестицидами та гербіцидами фермерських угідь, які знаходяться всього в 3–4 метрах від берега, проводилося у період нересту раків. Тому, цілком ймовірно, що в цьому й причина», - додає чоловік.

Аби встановити, що спричинило загибель раків у озері Задорожнє, місцеві звернулися до Держекоінспекції.

«Рано говорити про те чи дійсно на загибель раків вплинули хімікати з прилеглих полів, чи ні. Фахівці з Держекоінспекції взяли проби води з озера, за результатами аналізів зможемо зробити висновки. Є також версія екологів, що раки гинуть від нестачі кисню через викид вуглецю. Таке можливо, оскільки озеро знаходиться на території колишнього кар'єру. Але це також тільки версія. Аналізи будуть готові близько 12 серпня, тоді  і дізнаємось причину», - прокоментував Дивись.info начальник Держекоінспекції Львівської області Микола Маланич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: