Вибори-2019: витрати на інтернет-рекламу «Слуги» частково приховані

1561119719-9611

Партія «Слуга народу» витратила 81% коштів на телерекламу й не до кінця приховала мільйон витрат на рекламу у Facebook.

Про це інформує chesno.org.

На виборчу кампанію партія «Слуга народу» назбирала 114,65 мільйона гривень. Про це свідчить її остаточний фінансовий звіт про використання коштів виборчого фонду, оприлюднений на сайті ЦВК. На жаль, хто давав гроші, ми дізнаємося не раніше, ніж у листопаді, коли партія подасть до НАЗК фінансовий звіт за третій квартал 2019 року.

Більшість грошей, а саме понад 93 мільйони, спрямували на агітацію на телебаченні. З них аж 43,2 мільйона заплатили підприємствам, що входять до медіахолдингу «1+1 Media», акціонером якого є Ігор Коломойський.

Телеканали «ICTV», «Новий канал» і «СТБ» з холдингу Віктора Пінчука «StarLightMedia» отримали трохи більш ніж 19,7 мільйона гривень.

ТРК «Україна» Ріната Ахметова віддали 16,6 мільйона, а телеканалу «Інтер» Дмитра Фірташа й Сергія Льовочкіна – 16,3 мільйона.

На телебаченні партія спочатку поширювала гасла з інавгураційної промови Володимира Зеленського: «кожен з нас Президент» і «кожен з нас загинув на Донбасі».

Наприкінці виборчої кампанії на телебаченні партнер президента в період його акторської діяльності у студії «Квартал 95» Євген Кошовий закликав підтримати партію «Слуга народу» на парламентських виборах.

«Давайте допоможемо нашому другові зробити так, щоб навколо нього були лише слуги народу», – просив Кошовий телеглядачів.

В останні дні виборчої кампанії на ТБ почали рекламувати київських мажоритарників від «Слуги народу». До речі, усі вони пройшли до парламенту.

Рух ЧЕСНО ще під час президентської кампанії звернув увагу на те, що у «Слузі народу», попри позиціонування себе як нової політичної сили, не гребують традиційними засобами агітації і насамперед рекламою на телебаченні.

Ще один давній метод агітації – зовнішня реклама. Гроші на її розміщення віддавали не прямо власникам рекламних площ, а посереднику ТОВ «ЗЕ МЕДІА», що отримало 16,99 мільйона.

Помітним, але, ймовірно, не до кінця відображеним у фінзвіті є показник витрат на рекламу у Facebook.

Як відомо, парламентська виборча кампанія почалася 23 травня. За даними Бібліотеки реклами Facebook, лише з офіційної сторінки «Слуга народу» від початку червня витратили понад 57 тисяч доларів. У гривнях це майже 1,5 мільйона.

Під час парламентської кампанії, принаймні наприкінці неї, сторінка партії поширювала агітацію. І було б логічним, аби ці витрати були відображені у фінансовому звіті виборчого фонду.

Натомість у фінзвіті партія показала, що вклала в інтернет-рекламу півмільйона гривень. З них 332 тисячі віддали ФОП Олені Брензей. Вона є співзасновницею ГО «Команда Зеленського». Під час президентських виборів ця організація платила за Facebook-рекламу з офіційної сторінки кампанії Володимира Зеленського. Організацією керує спеціаліст із цифрових комунікацій, 6-й номер у списку «Слуги народу» Михайло Федоров.

Решту витратили на рекламу й агітацію на сайтах. 65 тисяч, наприклад, заплатили ТОВ «Мегого», 11,2 тисячі – «Сьогодні мультимедіа», 10,5 тисячі – ІА «Волинські новини». Перша компанія – стримінговий відеосайт, друга – сайт газети «Сегодня» Ахметова, третя – волинське інформагентство.

Проте в партії, принаймні після президентських виборів, не дуже переймалися впливом на імідж політсили звинувачень у непрозорому фінансуванні реклами в інтернеті. Тоді Рух ЧЕСНО цікавився, чому за рекламу від офіційної сторінки «Команда Зеленського» платила ГО з такою самою назвою, як назва сторінки.

У партії 20 червня, до інавгурації Зеленського, відповіли: «Партія «Слуга народу» виступає за прозоре та чесне фінансування виборчих процесів. Партія не може вплинути на реалізацію громадянами свого права вести агітацію за або проти кандидатів, у тому числі і через об'єднання громадян».

Як повідомили в партії, протягом президентської виборчої кампанії на інтернет-рекламу було витрачено 259,2 тисячі гривень, але з фінзвіту взагалі не зрозуміло, кому надійшли ці кошти.

Рух ЧЕСНО дослідив, хто рекламувався в дні тиші та виборів, що саме просували та скільки це коштувало. За даними Facebook, лише 20-21 липня партію «Слуга народу» у Facebook рекламували на 28,6 тисячі доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: