У Львові почнуть компостувати органічні відходи

3obladnanniadliaprosiiuvanniakompostu-cfe1c8b04ee6e2fe1f364699afd9863e

У вересні почне працювати станція компостування органічних відходів. Принаймні так обіцяють у львівській мерії. Там кажуть, що уже закупили потрібне обладнання і готують ділянку на вулиці Пластовій, поблизу майбутнього  сміттєпереробного заводу. Планується, що станція перероблятиме 30 000 тон органічних відходів на рік, а отриманий компост використовуватимуть як добриво.    

У вересні почне працювати станція компостування органічних відходів. Принаймні так обіцяють у львівській мерії.

Там кажуть, що уже закупили потрібне обладнання і готують ділянку на вулиці Пластовій, поблизу майбутнього сміттєпереробного заводу. Планується, що станція перероблятиме 30 тисяч тонн органічних відходів на рік, а отриманий компост використовуватимуть як добриво.

«Ефективність роботи майбутнього сміттєпереробного заводу напряму залежатиме від того, як якісно у місті буде налагоджений роздільний збір відходів. Важливо, щоб відходи у контейнерах не перемішувалися, а збиралися та привозилися на завод окремо. Відтак, робота станції компостування стане початком сортування відходів у Львові, а мешканці міста матимуть перехідний період, щоб навчитися та звикнути до нової системи вивезення сміття, адже через два роки на вулицях стоятиме вже значно більше контейнерів, призначених для тих чи інших відходів», — розповідає директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Згідно з інформацією наданою ЛМР компаніями-перевізниками, ТзОВ «АВЕ Львів» вирішило додатково встановити 226 контейнерів для збору органічних відходів на 226 контейнерних майданчиках, ТзОВ «ДВ ВЕЙСТ-ГРУП» — 72 контейнери на 72 майданчиках, ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» — 40 контейнерів на 40 майданчиках. ТзОВ «Грінера Україна» в Галицькому районі не встановлюватиме додаткових контейнерів для органічних відходів, бо  вони були встановлені до цього. Решта перевізників ще визначаються з кількістю та місцем розміщення контейнерів. Усі контейнери матимуть кришки та будуть герметичними.

«Звичайно має бути окремий сміттєвоз, адже дуже часто звучать питання – навіщо ми роздільно збираємо відходи, якщо потім приїжджає машина і везе все на одну купу», - каже Вадим Ноздря.

За його словами, роздільний збір відходів буде обов’язковою умовою для всіх перевізників у нових конкурсах. Тобто забезпечення необхідної кількості машин та контейнерів буде обов’язком перевізників.

У мерії також запевняють, що нові контейнери не вплинуть на тариф на вивезення сміття для мешканців Львова, бо об’єм відходів залишиться незмінним.

«Ми вибрали вдале місце розташування станції – неподалік від майбутнього сміттєпереробного заводу. Є додаткова синергія пов’язана з тим що зараз є проблема з утилізацією водоканального мулу. В європейських країнах при компостуванні нерідко додають цей мул. На сьогодні ми на це не розраховуємо, але в нас є така можливість» - розповідає Вадим Ноздря.

За його словами, обладнання для станції уже частково закуплене.

«Щоб не витрачати занадто великі кошти, ми вирішили закупити переважно українське обладнання. Вже є  закуплений аератор, який забезпечує перемішування і аерацію відходів, він знаходиться на нашому складі, також ми придбали спеціальне сито, щоб видаляти неорганічні домішки. У процесі закупівлі спеціальний мобільний контейнер для компостування» - каже директор ЛКП «Зелене місто».

За його словами, однією з переваг компостування органічних відходів є скорочення викидів  парникових газів.

«Тому цей компонент поводження  з ТПВ фінансуватиметься в тому числі і за рахунок коштів  Європейського Банку. Але на сьогодні закупівля обладнання і підготовка майданчика відбувається  за наші кошти – це внесок міста в проект», - каже Вадим Ноздря.

За його словами вартість повністю облашьтованої станції, включаючи будівельні роботи може сягнути 60 млн.грн. Наразі витрачено близько 2,5 млн.

За словами Вадима Ноздрі уже є домовленість з ЛКП «Зеленний Львів» про використання компосту при озелененні міста.

Створення станції компостування підтримують і екологи.

«Із такою ініціативою до мерії ми зверталися ще після трагедії у Грибовичах. І дуже добре, що міська рада втілює ці плани, бо це — світовий і європейський підхід щодо поводження з відходами. Від органіки найбільше проблем на сміттєзвалищі: зокрема, виділяється під час бродіння газ, утворюють фільтрати, які забруднюють ґрунти. Органічні відходи важливо збирати і використовувати як компост, удобрювати парки, сквери та клумби», — каже представниця Міжнародної благодійної організації «Екологія. Право. Людина» Ольга Мелень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: