Чехія змінила правила видачі робочих карт українцям

чехія

Відтепер українські громадяни в Чехії можуть змінити роботодавця лише через півроку з часу отримання документу.

Чехія змінила правила видачі робочих карт українським громадянам. Передусім зміни стосуються можливості змінити роботодавця, - повідомляє посольство України в Чехії.  Раніше це можна було зробити після отримання першої робочої карти, а тепер — не раніше, ніж через 6 місяців після її видачі. Для цього потрібно подати повідомлення про зміни до Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки не пізніше, ніж за 30 днів до запланованої зміни місця роботи або позиції.

Змінити місце роботи раніше можливо, якщо роботодавець порушує права працівника.

ІА Дивись.Інфо розпитала в експерта, що означатимуть зміни в законодавстві для громадян України в Чехії.

«Договір з працедавцем складається ще до подачі документів у візовий центр. Тобто робоча картка виготовляється під конкретне місце роботи, конкретного працедавця. У договорі прописується період співпраці, оплата, кількість робочих годин, прописка, назва підприємства та інші умови. Якщо термін дії робочої картки - два роки, то і договір з працедавцем складається на два роки», - розповідає агент з працевлаштування у Чехії Володимир Пігач.

«Щоправда, є різні життєві обставини, які можуть змусити працівника звільнитися швидше. Стан здоров'я, сімейні обставини. У такому разі після розрахунку працівник повинен виїхати до України, термін його легального перебування в Чехії припиняється. Але якщо працівник хоче звільнитися з роботи і працевлаштуватися на іншому підприємстві, має повідомити про це МВС Чехії за місяць до запланованої зміни робочого місця. Однак зробити це можна тільки після шести місяців роботи на підприємстві за договором. Тоді після розрахунку з попереднім працедавцем громадянин України отримує змогу легально перебувати в Чехії ще 60 днів, що відводяться для пошуку нового місця роботи і складання трудового договору», - пояснює експерт.

За даними Міністерства праці Чехії, на кінець 2018 року в країні були працевлаштовані 121 086 громадян України, що складає 20% від усієї кількості працюючих іноземців у Чехії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: