Вчені вперше виростили штучну міні-печінку людини (фото)

capsule-1079838_1280

Тепер тестувати ліки стане легше.

Дослідники з Університету Піттсбурга вперше виростили мініатюрну печінку людини у лабораторних умовах. Штучний орган стане моделлю для вивчення неалкогольної жирової хвороби печінки, повідомляє «Громадське» з посиланням на наукове видання «EurekAlert!».

Це захворювання з'являється через надмірне накопичення жиру в організмі та призводить до цирозу і печінкової недостатності. Зі зростанням темпів ожиріння у світі, хвороба швидко стає основною причиною хронічних захворювань печінки.

Так виглядає перша штучна міні-печінка

Першу міні-печінку використовували для випробувань препарату, який показав відмінні результати в експериментах із мишами, але провалив тести за участю людей.

«Миші — не люди. Ми народжені з певними мутаціями, які роблять нас вразливими до певних захворювань, тому створення міні-людської печінки дуже вигідна справа», — пояснив автор дослідження Алехандро Сото-Гутьєррес, доктор медичних наук і викладач Інституту регенеративної медицини МакГоуен і Піттсбурзького дослідного центру печінки.

Штучні органи важливі не тільки для розуміння того, що викликає хворобу і як вона прогресує, але і для тестування терапевтичних засобів. Зазвичай, у клінічних випробуваннях ліки зазнають невдачі, незважаючи на багатообіцяючі результати на мишах.

Вчені відзначають, що для трансплантації лабораторна печінка не підходить, але планують працювати і в цьому напрямку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: