Відкрити для себе неформальну освіту: у Львові запустять курси освіти дорослих

1531122703_7777
Фото ілюстративне з відкритих джерел.

Цього тижня у Львові представили проект «Мережа освіти дорослих у Львові». Він має на меті залучити Львів до глобальної мережі ЮНЕСКО міст, що навчаються.

До цієї мережі вже належать чотири українських міста – Мелітополь, Павлоград, Новояворівськ та Нікополь. На початку цього року Мелітополь переміг у конкурсі ЮНЕСКО та став одним із десяти міст світу, що заохочують безперервне навчання впродовж всього життя.

За словами організаторів ініціативи, місто, яке навчається – це місто, яке може ефективно організувати всі свої ресурси для створення власного сталого економічного розвитку та соціального потенціалу своїх мешканців, що, натомість, великою мірою залежить від рівня освіти громадян.

Вікторія Фургало, яка координує цей проект, розповідає, що входження Львова до мережі ЮНЕСКО міст, що навчаються, розпочалося із співпраці з німецькими партнерами DVV International Ukraine, основна мета яких – створити щось на кшталт неформальної освіти в Німеччині: «Разом із ними ми узгоджували цей проект, який скоро втілимо в життя. Реалізатором нашим напрацювань у Львові є Інститут міста та Управління культури. Наразі наша Львівська команда працює у напрямку входження у мережу програми освіти для дорослих».

Рішення залучити Львів до цієї освітньої мережі Інститут міста приймав колективно із DVV International та Управлінням культури: проводили збори, аналізували проблеми і розробляли стратегії освіти.

За словами Вікторії, спочатку була ідея розробити курси на основі однієї бібліотеки, але зрозумівши, що вони можуть зробити більше, команда залучила до співпраці три бібліотеки: URBAN бібліотеку, Медіатеку та Wiki бібліотеку.

Наразі завершений перший етап проекту – соціологічне дослідження, яке було проведене з метою дослідити задоволеність львів’янами теперішнім рівнем освіти, необхідність впровадження неформальної освіти у Львові, а також готовність містян платити за неформальну освіту та кількість часу, який вони готові приділяти навчанню. Під час дослідження було опитано 400 респондентів.

На основі їхніх відповідей команда, що розробляє проект, планує запустити по три курси в кожній з вищезгаданих бібліотек (дев’ять курсів загалом). Визначення курсів базуватиметься на потребах людей, які вони озвучували під час соціологічного дослідження.

«Плануємо, що кожен курс будуть відвідувати близько 30 людей. Таким чином до кінця року ми навчимо 300 львів’ян», – розповідає Вікторія.

Також команда планує створити один курс у кожній з трьох бібліотек, який буде орієнтований виключно на літніх людей та сприятиме їхній соціалізації.

Львівські курси неформальної освіти будуть довготривалі (від 40 годин), оскільки німецька практика неформальної освіти продемонструвала, що саме такі курси є найбільш ефективними, на відміну від одноденних.

«Ми намагаємось перебирати закордонний досвід задля максимального підвищення знань та соціалізації людей, які прийдуть до нас навчатися»,- зауважує координаторка.

Наразі першочергове завдання команди – знайти тренерів з тем, які цікаві містянам. Витрати на них допоможуть покрити гранти від DVV International. Також наприкінці цього місяця будуть проведені навчання для бібліотекарів як майбутніх менеджерів освітніх подій. Таким чином, бібліотекарі зможуть надавати фахові освітні послуги та доєднатися до мережі освіти дорослих.

Неформальна освіта буде доступною для львів’ян від 17 років, однак задля запобігання проявів ейджизму, пройти курси зможуть й молодші особи, якщо вони проявлятимуть велику мотивацію у вивченні чогось нового.

«Найперше, що ми прагнемо – запропонувати людям необхідні знання, але наразі в нашій команді також виникають питання сертифікації цих знань. Звичайно, це залежить від сертифікації самого тренера, який проводитиме відповідні курси»,- розповідає координаторка проекту.

Однак Вікторія не виключає створення сертифікату про факт проходження курсів, який не матиме юридичної сили. За її словами, поки що команда тільки досліджуємо це питання, але все-таки схиляється до думки, що знання важливіші за папірець.

«Наразі ми розробляємо план проекту на найближчі два роки. Можливо, в майбутньому ми додамо до безкоштовних курсів частину платних, але наразі важко сказати точно, оскільки ми неприбуткова організація і це спровокує певні складнощі. Наша мета – розвивати цей проект та доводити людям, що неформальна освіта – це важливо, і що ніколи не пізно опанувати новими навичками та отримати нові знання»,  – підсумовує Вікторія.

P.S.

Оновлення щодо стану проекту та появи нових курсів будуть розміщуватись на сторінці Інституту міста у мережі Facebook.

Катерина Джуфер

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: