Львівські та німецькі студенти відновили сходи на площі Осмомисла (фото)

сходи
Ремесло каменярів фактично було втрачено в радянський період і лише зараз його почали вводити в навчання скульпторів у Львові.

працювали над спільним проектом з реставрації постаментів на сходах біля Церкви Марії Сніжної.

Львівські та німецькі студенти

Спільними зусиллями студенти також виготовили і встановили накривні елементи стовпців сходів на площі Князя Ярослава Осмомисла. Участь у проекті взяли 12 учнів та студентів із львівського коледжу імені Труша та НУ «Львівська політехніка» та 7 учнів-каменярів з Німеччини, - повідомляють у Львівській міській раді.

Найбільше зовнішній Церкви Марії Сніжної і сходів поруч постраждав у 20 століття під час і після Другої світової війни. Тоді храм закрили, знищили частину внутрішнього оздоблення та передали іншу частину до Музею релігії та атеїзму, Історичного музею та храмів міста, а у самій церкві облаштували склад. Від 1988 року тут розташували музей фотографії, а 1995 року церкву передали Львівській провінції Згромадження редемптористів, яка освятила храм як церкву Матері Божої Неустанної Помочі.

Торік сходи укріпили та відновили. Востаннє їх ремонтували у 1970-х роках

«Цей об’єкт нам запропонувало управління охорони історичного середовища. Студенти займалися вибором оформлення вигляду накривних плит для стовпців сходів. Потрібно було обрати таке, що б відповідало історичній епосі. Працювали з трьома видами каменю – граніт, пісковик і вапняк», – розповів керівник робіт Дірк Брюґґеманн-Булгаков у коментарі ІА «Твоє місто».

Він додає, що ремесло каменярів фактично було втрачено в радянський період і лише зараз його почали вводити у навчання скульпторів у Львові.

Сам проект реалізують за підтримки Фонду Ебергарда Шьока. Щороку для збереження вибирають культурний об'єкт, який зберігають від руйнації.

Проети від Фонду відбуваються у Львові не вперше. Раніше студенти працювали на вулиці Руській і на площі Ринок, каже керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Благодійний Фонд Ебергарда Шьока з Баден-Бадена працює у сфері навчання ремісників, підтримує розвиток середнього класу в Центральній та Східній Європі, та реалізовує два модельних проекти з модернізації ремісничої освіти у Львівському вищому професійному художньому училищі. Вже два роки у співпраці зі Львівським коледжем декоративного та ужиткового мистецтва імені Івана Труша розробляються плани і програми для навчання за спеціальностями скульптора-каменяра та реставратора виробів з каменю. Розроблені програми базуються на потребах історичних архітектурних елементів будівель Львова, які потребують реставрації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: