На Янівському цвинтарі відкриють «Дзвін Пам’яті»

dzvinpamiati-a04b24e13ad4a776a7d583b6604a2d46

На Меморіалі жертв політичних репресій комуністичного режиму в Україні на Янівському цвинтарі вшанують тисячі невинно вбитих у 1939-1941 роках українців. Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

31 серпня о 13.00 на Янівському цвинтарі відкриють та освятять архітектурно-скульптурну композицію «Дзвін Пам’яті».

За період з 1939 до 1941 років із Західної України було депортовано близько 1,2 млн. людей. Це були найстрашніші репресії після періоду колективізації в СССР. Радянська влада репресувала втричі-вчетверо більше людей, ніж гітлерівський режим у період своєї окупації. Значна частина депортованих, серед них жінок та дітей, загинуло від морозів, хвороб, виснаження й голоду.

Кількість жертв у тюрмах Львова оцінюється приблизно в 4000 осіб. Хоча дані далеко не повні, можна скласти уявлення про масштаби в’язничного терору при відступі більшовиків із Західної України. В тюрмах Західної України на початковому етапі війни закатовано орієнтовно 22000 людей.

«Відкриття «Дзвону Пам’яті» доповнять Міжнародною конференцією «Подолання насильства заради миру», яка відбудеться 4 вересня у Львові. Вона буде фундаментом підготовки платформи для доповіді щодо насильства політичних репресій, порушення прав людини в Україні та світі. Участь в заходах візьмуть представники з 46 країн світу, яких об’єднує Світова федерація українських жіночих організацій», – повідомили у ЛМР.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: