Суд заарештував другого підозрюваного у справі «Роттердам+»

електроенергіяя

Екс-начальника НКРЕКП Тараса Ревенка  звинувачують у завданні державі збитків на суму понад 18 мільярдів гривень через формулу «Роттердам+». 

Екс-начальника НКРЕКП Тараса Ревенка  звинувачують у завданні державі збитків на суму понад 18 мільярдів гривень через формулу «Роттердам+».

Про це повідомляє медіаресурс «Громадське».

Солом’янський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном два місяці з альтернативою застави у два мільйони гривень підозрюваному у справі «Роттердам+», екс-начальнику відділу Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Тарасу Ревенкові.

Своєю чергою, прокурори клопотали про взяття під варту на 60 діб або заставу в 5 млн грн.

Cторона захисту заявила, що підозра необґрунтована, а прокурори не надали рішення Окружного адміністративного суду Києва, апеляційної та касаційної інстанцій, які визнали формулу «Роттердам +» законною та економічно обґрунтованою.

Суд не задовольнив вимог прокуратури, але зобов'язав Ревенка до 10 жовтня не покидати меж Києва без дозволу слідства, й утримуватися від спілкування з працівниками НКРЕКП щодо обставин кримінального провадження.

Раніше суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном два місяці з альтернативою застави у 2 млн грн колишньому члену НКРЕКП Володимиру Євдокимову, якого затримали 8 серпня.

Нагадаємо, 8 серпня НАБУ оголосило про підозру шістьом особам у завданні державі збитків на 18,87 мільярда гривень через формулу «Роттердам+». Серед обвинувачених — колишнє керівництво НКРЕКП та менеджери «ДТЕК» Ріната Ахметова.

У відповідь на звинувачення НАБУ колишній голова НКРЕКП Дмитро Вовк повідомив, що історія «Роттердам+» — це «розкручена медійно-юридична бульбашка».

У «ДТЕК» заявили, що запровадження формули ціноутворення на теплову електроенергію дозволило «встановити прозорі правила роботи на гуртовому ринку електроенергії, які раніше буди відсутні»

Водночас представник президента у Кабміні заявляв, що формула «Роттердам+» не діє в Україні з кінця травня.

Він також нагадав, що президент Володимир Зеленський вніс до Ради законопроєкт, яким пропонує замінити формулу «Роттердам+» на «Роттердам-», виключивши з неї вартість доставки вугілля з порту міста Роттердам.

Зазначимо, що формула «Роттердам+» втратила свою актуальність після запровадження нового ринку електроенергії 1 липня 2019 року. Так, в умовах ринку, ціну на теплову електроенергію встановлює не регулятор, а сам ринок, тобто попит та пропозиція.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: