«Переформатувати безлад»: львівські митники розповіли про успіхи у боротьбі з контрабандою

20161230112538

Через митні пости Львівщини почали проходити товари, які раніше офіційно не оформлялися.

Про це у вівторок, під час апаратної наради у ЛОДА, заявив в.о. начальника Львівської митниці ДФС Євген Сафонов, доповідаючи про заходи з протидії контрабанді.

За його словами, Львівська митниця збільшує відрахування до державного бюджету. Так у липні до держбюджету було перераховано 1,741 млрд грн. Це на 16,9%, або на 252 млн. грн більше, ніж за відповідний період минулого року і на 21% більше, ніж у червні. Загалом з початку року до бюджету перераховано 12 млрд. 224 млн. грн.

«Чи буде виконаний план у серпні, не знаю. Плани ставлять космічні, можливо, ми їх і не виконаємо, але прагнемо до цього», – заявив Олег Сафонов.

Він додав, що до нього почали звертатися громадяни, які бажають ввезти в Україну свій товар через оформлення митних декларацій.

«Я запитував, а як раніше було? Вони кажуть - «сквозняком». В найближчі місяці має переформатуватися цей безлад, який робився. Ми вже бачимо оформлення товарів, які на Львівщині раніше ніколи не оформлялися. Це дрібні господарські товари, яких раніше не було. На запитання, а де воно було раніше,  кажуть -  їхало, але незрозуміло як», – розповів Євген Сафонов.

За його словами, з початку року митницею було складено 3156 протоколів про порушення митних правил. З них 926, де реально вилучені предмети на суму 75 млн. При цьому кількість штрафів зменшилася через те, що поменшало «євроблях».

До правоохоронних органів було передано 88 повідомлень про діяльність, що містить ознаки злочинів, зокрема 3  – про переміщення товарів поза митним контролем, 11 –контрабанда  наркотичних засобів, 16 – незаконне поводження зі зброєю.

Основними порушеннями щодо експорту залишається контрабанда цигарок. Зафіксовано 44 спроби переміщення, вилучено понад 100 тисяч пачок на суму 3,8 млн. грн.

«Я розумію, що набагато більше, можливо, проїхало, але на даний час на фінішній прямій встановлення сканерів, які, я думаю, вже у вересні мають запуститися. Вже було тестування. Деякі кажуть, що не видно там цих цигарок, але думаю наші працівники справляться, і будемо знаходити. Це в першу чергу превентивні методи  - хто поїде з цигарками, якщо знає, що машина буде пропущена через сканер», - пояснив керівник митниці.

Він додав, що викрито 5 фактів подрібнення партій товарів, з якими відкриті кримінальні провадження.

«Винесено 4 підозри, відшкодовано 3,6 млн. грн. По одному з проваджень матеріали скеровані до суду. Я спілкувався з тими, хто раніше «тягав» товар через кордон. Це відходить на другий план. Під час перенесення частина 20-30% товару пошкоджується, бувають крадіжки. Тобто втрачається вигода від подрібнення партій», - пояснив Євген Сафонов.

Він також розповів про кадрові перестановки на митниці.

«Спочатку для деяких це виглядало дуже смішно. Мене почали просити перевести одного туди,  іншого сюди. Були прохання «пристроїти» людину в робочу зміну. Я сказав, що робочих мін на митниці не буде, і зараз їх немає. Останніх діячів у цьому напрямку я перетасував, зробив ротацію, буквально потягнули на сірниках - конверти, назви підрозділів.  Також я запросив громадськість,  щоб вона побачила прозорість цих переміщень. Зараз ці працівники звикають до інших колективів, і я бачу певні результати», - заявив керівник митниці.

Він розповів, що у планах підготовка роз’яснення для людей, які переміщують товари через кордон, своєрідна дорожня карта, де всі процедури будуть чітко і доступно розписано.

«Успіхи у нашій боротьбі з контрабандою є, однак їх недостатньо. Нам потрібно активізувати. Вважаю за доцільне спільно виробити додатковий план заходів для покращення показників», - заявив голова ОДА Маркіян Мальський.

Робоча група, яка повинна напрацювати механізми та перелік заходів для збільшення показників надходжень митних платежів відтепер збиратиметься щотижня.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: